Φαντάσου έναν κόσμο ίσων ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων.
Έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις.
Έναν κόσμο που θα είναι πολύπλευρος, δίκαιος και χωρίς αποκλεισμούς.
Έναν κόσμο όπου η διαφορετικότητα εκτιμάται και γιορτάζεται.
Μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε την ισότητα των γυναικών.
Μαζί μπορούμε όλοι να σπάσουμε τις προκαταλήψεις, από σήμερα -Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- και για πάντα.
Με αυτό το μικρό μανιφέστο ξεκινάει η επίσημη παγκόσμια καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για το 2022 και μας προσκαλεί να υμνήσουμε την διαφορετικότητα, όχι μόνο σήμερα 8 Μαρτίου που την γιορτάζουμε, αλλά για πάντα. Διαβάζοντάς το, εύχομαι να υπήρχαν αυτές οι αράδες σε κάποια σελίδα σχολικού βιβλίου, να το διδασκόμασταν από μικρά παιδιά, να είχε γίνει μέρος του DNA μας. Σε πόσο διαφορετικό κόσμο θα ζούσαμε!
Ως κορίτσι μεγάλωσα μαθαίνοντας ότι το ροζ είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει το φύλο μου, ότι πρέπει να μάθω από πολύ μικρή να φροντίζω κούκλες που μοιάζουν με μωρά για να προετοιμαστώ για την μητρότητα, ότι τα μαλλιά μου πρέπει να είναι μακριά, τα καλά μου ρούχα είναι συνήθως φορέματα και φούστες. Αργότερα μεγαλώνοντας έμαθα ότι οι γυναίκες πρέπει να βαφόμαστε για να είμαστε όμορφες, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα επαγγέλματα που μπορούμε να κάνουμε, ότι θα πληρωνόμαστε λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους, ακόμα κι αν κάνουμε ακριβώς την ίδια δουλειά. Μία γυναίκα μπορεί να δουλεύει σε απαιτητικά ωράρια και θέσεις και ταυτόχρονα πρέπει να φέρνει βόλτα τις δουλειές του σπιτιού και να αναλαμβάνει την ανατροφή και τις υποχρεώσεις των παιδιών. Έτσι έμαθα.
Μεγαλώνοντας λίγο ακόμα, μπήκα στις επαγγελματικές κουζίνες και έμαθα ότι είναι μία δουλειά για άντρες. Ότι οι γυναίκες μαγείρισσες μπαίνουν στο πόστο με τις σαλάτες γιατί δεν αντέχουν τα τηγάνια και την ζέστη, ότι όταν έχουμε νεύρα δεν φταίει το γεγονός ότι μπορεί να αδικηθήκαμε ή να έγινε κάτι στην προσωπική μας ζωή, αλλά κατά πάσα πιθανότητα φταίνε οι ορμόνες ή η περίοδός μας, την οποία φυσικά πρέπει να κρύβουμε σχολαστικά.
Στη συνέχεια έγινα επιχειρηματίας, έφτιαξα το δικό μου food blog και έκανα τα δικά μου βίντεο μαγειρικής. Εκεί έμαθα ότι “κορίτσι πράμα” δεν μπορώ να έχω τόσα τατουάζ, να έχω παραπάνω κιλά, να μιλάω άνετα όπως και στην καθημερινότητα μου ή να είμαι ο εαυτός μου. Έμαθα επίσης ότι η επιχείρηση μου έχει ένα όριο στο πόσο μπορεί να μεγαλώσει, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνω οικογένεια και αυτά τα δύο φυσικά δεν μπορούν να συνδυαστούν.
Σπάζοντας τις προκαταλήψεις / #BreakTheBias
Και ώσπου μία μέρα μεγάλωσα. Μεγάλωσα και αποφάσισα ότι μόνο εγώ μπορώ να ορίσω τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω. Πού θέλω να διαθέσω την ενέργεια και το σώμα μου. Έφτιαξα γύρω μου μία ομάδα από συνεργάτες που δεν βλέπουν απέναντι τους φύλα αλλά ανθρώπους, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με brands και εταιρείες που πιστεύουν σε εμάς και τις δυνατότητες μας, όπως το #allazoumesinithies και την ΑΒ Βασιλόπουλος και αποφασίσαμε να δείχνουμε μόνο τον αληθινό μας εαυτό. Σε πελάτες, συνεργάτες, το κοινό αλλά και την προσωπική μας ζωή.
Στην πορεία, βρήκαμε κι άλλες γυναίκες, αλλά και άντρες που ήταν έτοιμοι να σπάσουν τον κύκλο της διάκρισης. Ενωθήκαμε και μαζί μεγαλουργήσαμε. Μέσα από τη δουλειά μας προσπαθούμε να ενδυναμώνουμε τις γυναίκες που το χρειάζονται και να αλλάζουμε την οπτική όσων μας βλέπουν ως το “αδύναμο φύλο”, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα. Το να γνωρίζουμε ότι υπάρχει η προκατάληψη, δεν αρκεί. Πλέον χρειάζεται δράση και αντίδραση. Χρειάζεται κάθε φορά που αναγνωρίζουμε σε συμπεριφορές την προκατάληψη, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα να αντιδρούμε. Και σε θέλουμε μαζί μας σε αυτό.
Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας έχει ένα σύμβολο που σχηματίζεται συνήθως με τα χέρια και το οποίο σηματοδοτεί την αλληλεγγύη και την υποστήριξη στις γυναίκες που χρειάζονται να σπάσουν τα δεσμά των προκαταλήψεων. Φέτος σταυρώνουμε τα χέρια μας σε ένα μεγάλο Χ, προσκαλώντας γυναίκες και άντρες να βοηθήσουν να σπάσουν οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις.
Σταύρωσε τα χέρια σου μαζί μας και έλα να φτιάξουμε μαζί έναν κόσμο για τα παιδιά μας όπου η ισότητα θα είναι κεκτημένη, η διαφορετικότητα θα υμνείται και τα στερεότυπα θα έχουν πια εξαλειφθεί. Ένας κόσμος δίκαιος για όλους, όπως θα έπρεπε να είναι.