Menu
Generic filters
Exact matches only

Φθινοπωρινή διάθεση: Πώς θα διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία

Τι κάνει το φετινό φθινόπωρο ιδιαίτερο; Επηρεάζουν οι αλλαγές των εποχών τη διάθεσή μας; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία;

Είναι αλήθεια πως το φετινό φθινόπωρο και χειμώνα θα είναι διαφορετικά από ότι τα έχουμε συνηθίσει. Η πανδημία του Covid-19 έχει επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας, και κατ’ επέκταση και την ψυχολογία μας. Την ίδια ώρα, τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όπως έχει αποδειχθεί, είναι πιθανό να νιώθουμε πιο «πεσμένοι» και λιγότερο αισιόδοξοι.

Πώς μπορεί η αλλαγή της εποχής να επηρεάζει τα συναισθήματά μας;

Έχετε νιώσει ποτέ τη διάθεσή σας να αλλάζει τους «κρύους» μήνες του χρόνου; Είναι γεγονός, όπως έχουν αποδείξει πολλές έρευνες, ότι η αλλαγή του καιρού και της εποχής μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την συμπεριφορά μας. Καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις αλλαγές της διάθεσής μας έχει πολύ απλά ο… ήλιος! Η διάρκεια που είμαστε εκτεθειμένοι στο φυσικό φως του ήλιου, η θερμοκρασία και οι καθημερινές μας συνήθειες που μεταβάλλονται, έχουν το αντίκρισμα τους και στη ψυχολογία μας.

Οι φθινοπωρινές μέρες φέρνουν μαζί τους συνήθως την επιστροφή στην ρουτίνα και τις υποχρεώσεις μας. Αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει άγχος, πόσο μάλλον εάν μιλάμε για τη φετινή χρονιά, που έχει φέρει στην καθημερινότητα μας την ανασφάλεια και την αποστασιοποίηση από επαφές και δραστηριότητες που συνηθίζαμε να απολαμβάνουμε. Οι εξωτερικές δραστηριότητές μας το φθινόπωρο όμως έτσι κι αλλιώς περιορίζονται, καθώς η μέρα μικραίνει, κι έτσι ο χρόνος που το φως του ήλιου μας βλέπει μειώνεται. Οι έρευνες λοιπόν, έχουν δείξει πως όταν συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλός μας δεν παράγει αρκετή σεροτονίνη, την ορμόνη της χαράς.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

  • Έχουμε αλλαγές στη διάθεσή μας.
  • Είμαστε περισσότερο κουρασμένοι και είναι δυσκολότερο να ξυπνήσουμε το πρωί – Αυτό οφείλεται στην περιορισμένη βιταμίνη D, την οποία παράγουμε με τη βοήθεια του ήλιου.
  • Πεινάμε περισσότερο ή βάζουμε κιλά – Αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα μας χρειάζεται παραπάνω θερμίδες για να διατηρήσει τη σωστή θερμοκρασία.

Υπάρχει τρόπος να το αλλάξουμε;

Το ευχάριστο είναι πως υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη διάθεση μας και να τα βγάλουμε πέρα την περίοδο αυτή:

  1. Μια βόλτα στον καθαρό αέρα και στο φυσικό φως του ήλιου – θα ενισχύσει την παραγωγή της σεροτονίνης και θα βελτιώσει τη διάθεσή μας.
  2. Να ξυπνάτε και να κοιμάστε σε μια φυσιολογική ώρα – Αυτό θα έχει σημαντική επίδραση τόσο στη διάθεση, όσο και στην αποδοτικότητά σας.
  3. Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας – Μέσα ή έξω από το σπίτι, έστω και η ελάχιστη τακτική άσκηση, μπορεί να έχει φοβερά οφέλη για την σωματική και ψυχική σας υγεία.
  4. Φτιάξτε ένα καθημερινό πρόγραμμα με τις υποχρεώσεις σας και τηρήστε το – Θα ενισχύσει την αίσθηση ικανοποίησης σας.
  5. Ξεκινήστε ένα hobby – Μαγειρική, ζωγραφική, ένα μουσικό όργανο. Ό,τι και αν σας ταιριάζει, οι έρευνες επισημαίνουν πως τέτοιες δραστηριότητες ενισχύουν την συγκέντρωση και μειώνουν τα επίπεδα stress.
  6. Προτιμήστε φαγητά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας, την παραγωγή της σεροτονίνης (γαλακτοκομικά, πουλερικά, πράσινα λαχανικά κ.α.) και πλούσια σε βιταμίνη D (σολομός, μανιτάρια, σπανάκι κ.α.)
  7. Μείνετε σε επαφή με τους αγαπημένους σας, ακόμα και από μακριά – ίσως και το σημαντικότερο κομμάτι είναι η διατήρηση της επικοινωνίας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Οι τηλεφωνικές ή διαδικτυακές κλήσεις μπορούν να φανούν σωτήριες τη φετινή χρονιά.

Η προσέγγιση κάνει τη διαφορά!

Ο συνδυασμός αλλαγής εποχής και της πανδημίας του κορονοϊού, κάνει σαφές ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς να διατηρήσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία ακέραιη!

Εάν δούμε τα πράγματα μόνο από την αρνητική τους πλευρά, είναι λογικό να νιώσουμε αδυναμία να τα διαχειριστούμε. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής που διανύουμε και να θωρακιστούμε ψυχικά και σωματικά απέναντι σε αυτή!

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα περάσει!

Bookmarks

Τι κάνει το φετινό φθινόπωρο ιδιαίτερο; Επηρεάζουν οι αλλαγές των εποχών τη διάθεσή μας; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία;