Menu
Generic filters
Exact matches only

Αύξησε την παραγωγικότητά σου μετά μουσικής!

Η παραγωγικότητα ήταν, είναι και θα είναι μια λέξη-κλειδί στο χώρο εργασίας. Με τους εργοδότες να ζητούν ολοένα και υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας, οι εργαζόμενοι αναζητούν εύκολους και πρακτικούς τρόπους για να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους.

Ένας από αυτούς φαίνεται να είναι κάτι στο οποίο όλοι έχουμε πολύ εύκολη πρόσβαση και υπάρχει ήδη στην καθημερινότητά μας, η Μουσική!

Έρευνες δείχνουν ότι η ακρόαση μουσικής ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και μας βοηθά να γίνουμε πιο παραγωγικοί. Επίσης είναι θεραπευτική, ανακουφίζει τα συναισθήματα άγχους και μας βοηθά να συγκεντρωθούμε καλύτερα.

Είναι ήδη γνωστό ότι η ακρόαση μουσικής προκαλεί αλλαγές στη συναισθηματική μας διέγερση. Συγκεκριμένα, η παρεγκεφαλίδα ενεργοποιείται ιδιαίτερα από τα αγαπημένα μας τραγούδια, προκαλώντας αυξημένη ροή αίματος στα πόδια. Αυτό ίσως εξηγεί το ότι ο χορός συνδέεται τόσο στενά με κάθε είδος μουσικής. Επίσης η περιοχή του εγκεφάλου που μας κάνει να θέλουμε να κινηθούμε, επηρεάζεται πολύ από σχεδόν κάθε τύπο μουσικής. Αυτό είναι που μας κάνει να θέλουμε έστω να κουνήσουμε το κεφάλι μας ή να χτυπήσουμε τα πόδια μας ακούγοντας ένα ρυθμό.

Πως όμως φτάνει η μουσική να ενισχύει την παραγωγικότητά μας;

  • Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι η ίδια η μουσική, αλλά η βελτιωμένη διάθεση και η γενική ευεξία που προκαλούνται ακούγοντας μουσική, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας. Είναι αλήθεια πως όταν ακούμε ένα ωραίο κομμάτι μουσικής, είμαστε πιο χαρούμενοι!
  • Η μουσική μας βοηθά να απορροφόμαστε στη διαδικασία με την οποία ασχολούμαστε. Πολλές φορές σε τέτοιο σημείο που ξεχνάμε ή δεν καταλαβαίνουμε την πάροδο του χρόνου.
  • Η ακρόαση μουσικής μας βοηθά να αποφεύγουμε τους περισπασμούς, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε open space χώρους εργασίας όπου οι θόρυβοι και οι αποσπάσεις είναι συχνά φαινόμενα.
  • Η μουσική έχει τη «μαγική» ικανότητα να μας κάνει να μη νιώθουμε μόνοι, όταν πραγματικά είμαστε (πχ: στο σπίτι ή σε ένα γραφείο χωρίς συναδέλφους) αλλά και να μας απομονώνει από τον πολύ κόσμο όταν το χρειαζόμαστε. Σκεφτείτε ποιον θα πλησιάζατε πιο εύκολα: κάποιον που έχει ακουστικά και δείχνει απορροφημένος ή κάποιον που δεν έχει και δείχνει πιο διαθέσιμος;

Η μουσική μας κάνει πιο δημιουργικούς και αποτελεσματικούς, καθώς ενεργοποιεί τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη, που βελτιώνουν τη διάθεσή μας, μας ηρεμούν και μας βοηθούν στη λήψη αποφάσεων και τη συγκέντρωση.

 

Είναι όλα τα είδη μουσικής κατάλληλα να επηρεάσουν την παραγωγικότητα;

  • Έρευνες έχουν δείξει ότι η κλασσική μουσική είναι το καλύτερο είδος για την ενίσχυση της δραστηριότητας του εγκεφάλου, της συναισθηματικής ευεξίας και της συγκέντρωσης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η απουσία στίχων στα περισσότερα κλασσικά κομμάτια, καθώς έχει βρεθεί ότι οι στίχοι αποσπούν μέρος της προσοχής μας όταν προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε.
  • Επίσης, η ακρόαση των καταπραϋντικών ήχων της φύσης, (όπως κύματα, ρυάκι, βροχόπτωση) έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και τη συγκέντρωση.
  • Τέλος, είναι σημαντικό να ακούμε μουσική που μας είναι οικεία, καθώς ο εγκέφαλος δίνει προτεραιότητα και προσπαθεί να επεξεργαστεί κάθε τι καινούργιο, ακόμα κι αν εμείς προσπαθούμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε κάτι άλλο.

 

Συμπερασματικά, η μουσική μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγικότητα, αλλά είναι και κάπως προσωπική υπόθεση. Χρειάζεται να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βρείτε το είδος και τα κομμάτια που επιδρούν καλύτερα σε εσάς.

Bookmarks

Η παραγωγικότητα ήταν, είναι και θα είναι μια λέξη-κλειδί στο χώρο εργασίας.