Menu
Generic filters
Exact matches only

4 δουλειές στο σπίτι, τώρα που έχεις άφθονο χρόνο

Μην τις αναβάλλεις άλλο: βάλε αυτές τις δουλειές στο πρόγραμμα και απόλαυσε ένα πραγματικά καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι!


Γενικά σου αρέσει να κρατάς το σπίτι σου καθαρό. Ο νεροχύτης σου δεν είναι γεμάτος από βρώμικα σκεύη και πιάτα γιατί τα βάζεις τακτικά στο πλυντήριο, το πάτωμα δεν είναι γεμάτο τρίχες από τα κατοικίδιά σου γιατί φροντίζεις να το περνάς με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και όταν περνάς το δάχτυλό σου πάνω στα έπιπλα, δε γεμίζει σκόνη γιατί είσαι μονίμως με ένα ξεσκονόπανο στο χέρι. Όμως σίγουρα, ακόμα και ο πιο τακτικός άνθρωπος να είσαι, είσαι άνθρωπος. Υπάρχουν μερικές δουλειές, που -θες επειδή δεν σου φτάνει ο χρόνος με την εργασία σου ή επειδή τρέχεις όλη μέρα με χίλιες δύο υποχρεώσεις- δεν προλαβαίνεις να τις κάνεις. Όλο το αναβάλλεις για “όταν θα έχεις χρόνο” και όλο δε γίνεται.

Τώρα όμως, έχεις τον χρόνο. Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρεις τον έλεγχο της κατάστασης, να αναλάβεις τις δουλειές που ούτως ή άλλως έπρεπε κάποια στιγμή να γίνουν και στο τέλος της μέρας να απολαμβάνεις ένα σπίτι πεντακάθαρο και τακτοποιημένο που θα σου προκαλεί χαρά και ηρεμία. Άσε που η ίδια η διαδικασία, αν βάλεις να παίζει η αγαπημένη σου μουσική ή μοιραστείς τις δουλειές με τα άλλα μέλη του σπιτιού σου, μπορεί -σίγουρα- να μην σου φανεί σκέτη αγγαρεία.

  1. Καθάρισμα κουρτινών

Οι κουρτίνες ακόμα και όταν βρωμίζουν, το κρύβουν καλά. Είναι απαραίτητες σε κάθε σπίτι και -μιας και βρίσκονται ακριβώς μπροστά από κάθε παράθυρο- φέρουν πολλή σκόνη, ακάρεα και υπολείμματα εξωτερικής ρύπανσης. Δεν μπορείς να αγνοήσεις το πλύσιμό τους, ιδανικά τουλάχιστον 2 φορές φορές το χρόνο.

Τις μέρες που έχεις χρόνο, κατέβασε προσεκτικά τις κουρτίνες από τα κουρτινόξυλα ή τα πιαστράκια τους, να τις βάλεις στο πλυντήριο (εφόσον το ύφασμά τους το επιτρέπει) και να τις πλύνεις σε ένα ήπιο πρόγραμμα δίχως στύψιμο. Εναλλακτικά, αν το ύφασμα των κουρτινών σου είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο, τότε καλύτερα να τις πλύνεις στο χέρι μουλιάζοντάς τες για ώρες σε νερό με απαλό απορρυπαντικό ρούχων και λίγο μαλακτικό κι έπειτα ξεπλένοντάς τες καλά. Δεν χρειάζεται να τις κάνεις όλες μαζί. Πάρε ένα-ένα τα δωμάτια και φυσικά ένα-ένα τα σετ κουρτινών, σε βάθος μερικών ημερών. Κι έπειτα άσε το αεράκι που μπαίνει από το παράθυρο να αερίσει τις πεντακάθαρες πια κουρτίνες σου!

  1. Καθάρισμα/τακτοποίηση αποθηκευτικών χώρων

Μπορεί το σπίτι σου να είναι τακτοποιημένο και καθαρό, έτοιμο να υποδεχθεί κάθε επισκέπτη της τελευταίας στιγμής. Όμως τι γίνεται με την αποθήκη σου; Και σε τι κατάσταση ήταν το πατάρι, την τελευταία φορά που σκαρφάλωσες για να αποθηκεύσεις την κούτα με τα Χριστουγεννιάτικα; Εάν η απάντηση σε προβληματίζει, τώρα ήρθε η ώρα της εκκαθάρισης.

Φυσικά -για λόγους ασφαλείας αλλά και φόρτου εργασίας- αυτή δεν είναι μια δουλειά που θα κάνεις μόνος σου, ειδικά εάν μιλάμε για το πατάρι. Όμως έχεις όλο τον χρόνο να βγάλεις μία μία τις κούτες και όλα τα μικρά και μεγάλα αντικείμενα από την αποθήκη ή το πατάρι, να καθαρίσεις καλά από την άπειρη σκόνη όλες τις επιφάνειες, το πάτωμα και τις γωνίες και να εντοπίσεις τυχόν σημεία συσσωρευμένης υγρασίας και μούχλας. Και αφού έκανες τον κόπο να τα βγάλεις όλα έξω, μπορείς στην πορεία να εντοπίσεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι πια και μπορείς να ξεφορτωθείς στην ανακύκλωση ή άλλα χρήσιμα, που έψαχνες καιρό. Έπειτα, όταν η αποθήκη και το πατάρι σου θα μυρίζουν καθαριότητα, ξανατοποθέτησέ τα όλα ωραία και τακτοποιημένα, ώστε μελλοντικά να εντοπίζεις με ευκολία που είναι το καθετί.

  1. Καθάρισμα/τακτοποίηση ντουλάπας

Αυτή την δουλειά όσο και να την αναβάλεις, δεν μπορείς να την αποφύγεις αφού αναγκαστικά, ανοίγεις την ντουλάπα καθημερινά. Και μην νομίζεις, μπορεί να καλύπτονται όλες οι επιφάνειες μέσα της με ρούχα και αντικείμενα, όμως λόγω των υφασμάτων αλλά και του άνοιξε-κλείσε, μαζεύει πολλή σκόνη και επομένως πολλά ακάρεα.

Μια μέρα που θα έχεις πολύ χρόνο, άνοιξε όλα τα ντουλαπόφυλλα και τα συρτάρια, βγάλε τα ρούχα πάνω στο κρεβάτι ή σε άλλη καθαρή επιφάνεια και φρόντισε να ξεσκονίσεις καλά και να περάσεις με υγρό πανί και ήπιο καθαριστικό όλες τις γωνίες και τα ράφια της ντουλάπας. Εάν δεν το έχεις κάνει ήδη, είναι μια καλή ευκαιρία να εξετάσεις τα ίδια τα ρούχα σου και να κάνεις μια εκκαθάριση και σε αυτά, δίνοντας ό,τι δεν χρειάζεσαι στην ανακύκλωση ρούχων, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ρουχισμό αλλά και σε ανταλλαγές ρούχων με φίλους σου. Όταν θα βάλεις όλα τα ρούχα/αξεσουάρ/μικροαντικείμενα πίσω στις ντουλάπες σου, μπορείς να αρωματίσεις ελαφρά τον καθαρό πια αποθηκευτικό χώρο, χρησιμοποιώντας βαμβακόμπαλες ποτισμένες με αιθέρια έλαια ή σπιτικά ποτ πουρί ώστε να μυρίζουν πάντα όμορφα τα υφάσματά σου. Επειδή θα μπουν όλα τακτοποιημένα στο νέο καθαρό τους περιβάλλον, θα πιάνουν λιγότερο χώρο και τα βιαστικά πρωινά θα μπορείς να βρίσκεις εύκολα αυτό που θες να φορέσεις.

  1. Καθάρισμα/τακτοποίηση μπαλκονιού

Το μπαλκόνι είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη ενός σπιτιού, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπου οι περισσότεροι μένουμε σε διαμερίσματα. Το μπαλκόνι είναι ο κήπος μας και πρέπει να το κρατάμε καθαρό, τακτοποιημένο και φτιαγμένο έτσι ώστε -εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα- να μας προσκαλεί να κάτσουμε να απολαύσουμε τον καφέ μας, λουσμένοι από το άπλετο φως της χώρας μας. Ήρθε η ώρα να το καθαρίσεις όπως του αξίζει: σαν να ήταν ένα ακόμα δωμάτιο του σπιτιού σου.

Σκούπισε όλα τα ξεραμένα φύλλα και τα χώματα που μπορεί να έχουν μαζευτεί -ειδικά στις γωνίες- από τις γλάστρες. Φρόντισε ώστε το σιφόνι της βεράντας να μην έχει βουλώσει από συσσωρευμένα σκουπιδάκια, για να φεύγει εύκολα το νερό της βροχής αλλά και από το λάστιχο του ποτίσματος (εφόσον το χρησιμοποιείς). Ρίξε νερό με λάστιχο ή με έναν κουβά, πάντα με μέτρο και σκούπισε καλά με φορά προς το σιφόνι, για να αφαιρέσεις την επίμονη σκόνη, την βρωμιά που έχει δημιουργηθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και τυχόν ακαθαρσίες που προκαλούνται από τα περιστέρια.

Μην αμελήσεις τα αντικείμενα που βρίσκονται στο μπαλκόνι σου. Εάν έχεις αποθηκευτικά έπιπλα, φρόντισε να τα καθαρίσεις και αυτά, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Τακτοποίησε όλα τα αντικείμενα εντός τους και ξεφορτώσου -με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο (ανακύκλωση)- οτιδήποτε σου είναι πλέον άχρηστο. Καθάρισε με υγρό πανί και ήπιο απορρυπαντικό τα έπιπλα (καρέκλες, τραπεζάκι) και αν έχουν ύφασμα ή μαξιλαράκια, ήρθε η ώρα να τα πλύνεις στο πλυντήριο ή στο χέρι, για να μπορείς από εδώ και στο εξής να κάθεσαι σε καθαρές επιφάνειες. Φρόντισε τα φυτά σου, αφαιρώντας κιτρινισμένα/ξεραμένα φύλλα και κλαδάκια και πετώντας τα ιδανικά στον κάδο κομποστοποίησης, πότισέ τα σωστά και θέσε ένα γενικότερο πρόγραμμα σωστής περιποίησης και καθάρισε και τις γλάστρες που μαζεύουν χώμα και ακαθαρσίες στα εξωτερικά τοιχώματά τους. Έπειτα τοποθέτησε τις γλάστρες με ένα τρόπο που να μην εμποδίζει την πρόσβασή σου σε όλα τα σημεία του μπαλκονιού και φυσικά, με στρατηγικό τρόπο ώστε να λαμβάνουν την απαραίτητη ηλιοφάνεια για να διατηρηθούν υγιή.

Το σπίτι είναι το καταφύγιο και το βασίλειό σου: πρέπει να σου αρέσει αισθητικά, να είναι ασφαλές για την υγεία σου αλλά και των δικών σου, δηλαδή πεντακάθαρο και με το που μπαίνεις, να σε κάνει να νιώθεις ψυχική ηρεμία. Τώρα λοιπόν που έχεις άφθονο χρόνο στην διάθεσή σου, ήρθε η ώρα να ασχοληθείς με την καθαριότητα όλων των φανερών και κρυμμένων σημείων του, ώστε να μπορείς, όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θες να είσαι, να απολαμβάνεις την χαρά που προσφέρει ένας καθαρός χώρος.

Bookmarks

Μην τις αναβάλλεις άλλο: βάλε αυτές τις δουλειές στο πρόγραμμα και απόλαυσε ένα πραγματικά καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι!