Menu
Generic filters
Exact matches only

Φυτά εσωτερικού χώρου: 4 μυστικά για να τα φροντίσεις σωστά

Ανεβάζουν τη διάθεση, ομορφαίνουν το σπίτι μας και πολλά από αυτά καθαρίζουν την ατμόσφαιρα! Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου, ξέρεις όμως πως να τα φροντίσεις σωστά


Το πρώτο μου φυτό εσωτερικού χώρου ήταν ένας πόθος και τον υιοθέτησα σκεπτόμενη ότι δεν θα αντέξει πάνω από έναν μήνα στα χέρια μου. Τρία χρόνια μετά έχει απλώσει τα κλαδιά και τα φύλλα του σε όλη μου την κουζίνα, ξαπλώνει με χάρη πάνω από το ψυγείο, μπλέκεται στα βάζα και τα βιβλία μαγειρικής στα ψηλά μου ράφια και πέφτει όλο χάρη μπροστά από τα ντουλάπια μου.

Πώς το κατάφερα; Με σωστή ενημέρωση αλλά και μαθαίνοντας τι θέλει το φυτό μου “ακούγοντας” το, παρακολουθώντας το δηλαδή για να δω πώς αντιδράει στο πότισμα, τη θέση που το έχω βάλει αλλά και τον φωτισμό. Σίγουρα το κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες αλλά υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που εφαρμόζονται σε όλα τα φυτά και είναι μία καλή αρχή ώστε να υιοθετήσεις κι εσύ το πρώτο σου φυτό εσωτερικού χώρου και να το κρατήσεις μαζί σου για πολλά χρόνια.

Κανόνας Νο 1 – Η γλάστρα

Είναι πολύ σημαντικό για το φυτό σου να βρίσκεται σε μία γλάστρα ιδανική για το μέγεθος του. Παρατήρησε αν φαίνονται ρίζες στην βάση του κορμού του αλλά και αν βγαίνουν ρίζες από τις τρύπες στην βάση της γλάστρας. Σε αυτήν την περίπτωση το φυτό σου χρειάζεται άμεσα μεταφύτευση ώστε να μεγαλώνει άνετα τις ρίζες του. Επέλεξε ένα μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το υπάρχον και δώσε στο φυτό σου τον χώρο που του αξίζει!

Κανόνας Νο 2 – Η θέση

Τα φυτά εσωτερικού χώρου αγαπούν το φως, αλλά δεν θέλουν τις ηλιαχτίδες να πέφτουν απευθείας πάνω στα φύλλα τους καθώς θα τα κιτρινίσει ή θα τα κάψει. Βάλε τη γλάστρα σε ένα φωτεινό σημείο του σπιτιού που δεν πέφτει απευθείας ήλιος και παρατήρησε τη συμπεριφορά του για λίγες μέρες. Αν κιτρινίζουν ή μαραζώνουν τα φύλλα, το φυτό σου σε προειδοποιεί ότι η θέση του δεν είναι η κατάλληλη και πρέπει να το μετακινήσεις αμέσως. Μην βάζεις τα φυτά κοντά σε πηγές θερμότητας όπως τα καλοριφέρ ή σε σημείο που να τα χτυπάει το air condition.

Κανόνας Νο3 – Το πότισμα

Αυτό είναι το πιο “τρομακτικό” σημείο για κάποιον άπειρο με τα φυτά. Τα πράγματα όμως είναι απλά. Το κάθε φυτό έχει το δικό του χρόνο ποτίσματος, το οποίο όμως μπορεί να αλλάζει ανάλογα τις συνθήκες διαβίωσης του. Για παράδειγμα ο πόθος θέλει κανονικά ένα ποτήρι νερό την εβδομάδα, αλλά το σπίτι μου είναι πάρα πολύ ζεστό οπότε το ποτίζω δύο φορές. Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν θέλουν πολύ πότισμα, αλλά μπορείς να αφήσεις το φυτό σου να σου πει εκείνο κάθε πότε θέλει να ποτίζεται. Το μυστικό είναι στα δάχτυλά σου! Μετά την πρώτη φορά που θα ποτίσεις το φυτό σου, άσε 3-4 μέρες να περάσουν και βάλε το δάχτυλο σου στο χώμα. Αν είναι πολύ υγρό, περίμενε ακόμα 3-4 μέρες. Αν το χώμα είναι ξηρό, τότε πότισε το και περίμενε ξανά κάποιες μέρες για να ελέγξεις το χώμα του. Προσάρμοσε το πότισμα του στις καιρικές συνθήκες (περισσότερες φορές το καλοκλαίρι / λιγότερες τον χειμώνα) και μην ξεχνάς να ελέγχεις το χώμα του για να καταλάβεις τις ανάγκες του.

Κανόνας Νο 4 – Η αγάπη

Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και χρειάζονται φροντίδα και αγάπη ακριβώς όπως και εμείς. Μίλα τους όσο τα ποτίζεις, χάιδεψε τα φύλλα τους τρυφερά και βάλτους απαλή μουσική. Αν χρειαστεί να τα μεταφυτεύσεις, κάντο απαλά και για λίγες μέρες χάρισε τους λίγη επιπλέον αγάπη και στοργή καθώς θα βρίσκονται σε σοκ. Κάποια φυτά χρειάζονται κλάδεμα για να είναι υγιή, οπότε φρόντισε να τα κλαδεύεις στη συνιστώμενη συχνότητα.

Όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θες να είσαι, διάλεξε τα φυτά που σου ταιριάζουν και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σου δώσουν πίσω όση αγάπη πάρουν αφού θα ομορφύνουν το σπίτι και τη ζωή σου.

Bookmarks

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου, ξέρεις όμως πως να τα φροντίσεις σωστά;