Menu
Generic filters
Exact matches only

Πώς θα μετατρέψεις το μπάνιο σου σε οικολογικό, εύκολα και απλά.

Το μπάνιο σου, εκτός από τακτοποιημένο και πεντακάθαρο, μπορεί να γίνει φιλικό προς το περιβάλλον, με λίγες μόνο αλλαγές.


Το μπάνιο είναι ένα από τα δωμάτια του σπιτιού που χρησιμοποιείς καθημερινά, πολλές φορές τη μέρα. Φροντίζεις για την καθαριότητά του, αφού εσύ ο ίδιος και οι δικοί σου θα μπορείτε να το απολαύσετε όπως του αξίζει: περιποιημένο, τακτοποιημένο και πεντακάθαρο. Όμως, όπως όλα τα δωμάτια του σπιτιού, το μπάνιο και η χρήση του, επηρεάζει το ενεργειακό σου αποτύπωμα.

Μιας και έχεις ήδη μπει στην διαδικασία να αλλάξεις τις συνήθειές σου προς το καλύτερο και να προσαρμόσεις το χώρο σου έτσι ώστε όλες οι λειτουργίες του να είναι -όσο δυνατόν περισσότερο γίνεται- φιλικές προς το περιβάλλον, ήρθε η ώρα να ασχοληθείς με το μπάνιο. Τώρα που #MenoumeSpiti και χρόνος υπάρχει άφθονος, δες τι μπορείς να κάνεις για να μετατρέψεις το μπάνιο σου σε οικολογικό.

  1. Έλεγχος τυχόν διαρροών

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις εάν υπάρχουν τυχόν διαρροές νερού από τις βρύσες του νιπτήρα και της μπανιέρας (ή του ντους) καθώς και από την τουαλέτα. Εάν δεν νιώθεις αρκετά σίγουρος, μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε έναν υδραυλικό και να προβείς στις ανάλογες ενέργειες. Πέρα από την σπατάλη νερού που -όπως και στην κουζίνα– θέλεις να αποφύγεις για οικολογικούς λόγους, θα αποτρέψεις περιττά έξοδα από τον επόμενο λογαριασμό παροχής νερού αλλά και την οποιαδήποτε συσσώρευση δυσάρεστης και πολλές φορές ανθυγιεινής υγρασίας και μούχλας.

  1. Εφαρμογή ακροφυσίων στις βρύσες

Επένδυσε σε ακροφύσια βρύσης, κατά προτίμηση από ανθεκτικό ατσάλι, που μπορούν -αποδεδειγμένα- να προσφέρουν έως και 50% οικονομία νερού. Ουσιαστικά τα ακροφύσια ρυθμίζουν και μειώνουν την ροή, δίχως να αισθάνεσαι διαφορά στην πίεση του νερού, καθώς πλένεις τα χέρια σου στον νιπτήρα ή όταν κάνεις μπάνιο. Μπορείς επίσης να εφαρμόσεις και ειδικά “τηλέφωνα” στο ντους που επίσης είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να εξοικονομούν το νερό.

  1. Έξυπνη επιλογή ειδών προσωπικού καθαρισμού & περιποίησης

Όταν αγοράζεις από το σουπερμάρκετ σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια και γενικά όλα τα είδη προσωπικού καθαρισμού που χρησιμοποιείς καθημερινά, καλύτερα να επιλέγεις τις οικογενειακές συσκευασίες. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη είναι σε πλαστικές συσκευασίες, επομένως επιλέγοντας τις μεγαλύτερες συσκευασίες, μειώνεις την ποσότητα πλαστικών αντικειμένων που χρησιμοποιείς στο ίδιο χρονικό διάστημα. Εάν σε απασχολεί επίσης το είδος των προϊόντων και το αποτύπωμα που έχουν σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, αναζήτησε vegan και cruelty free είδη καθαρισμού και περιποίησης, που ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο.

  1. Φυσικά σφουγγάρια & οικολογική οδοντόβουρτσα

Αντάλλαξε το κλασικό σφουγγάρι που χρησιμοποιείς για το σώμα σου με ένα φυσικό σφουγγάρι θαλάσσης. Τα φυσικά σφουγγάρια προσφέρουν βαθύ καθαρισμό και είναι -από την φύση τους- υποαλλεργικά και οικολογικά. Την επόμενη φορά επίσης που θα έρθει η ώρα να αντικαταστήσεις την οδοντόβουρτσά σου με μια καινούργια, επίλεξε μια οδοντόβουρτσα από μπαμπού. Διαθέτουν λαβή από 100% βιοδιασπώμενο μπαμπού, επομένως είναι 100% ανακυκλώσιμες και βεβαίως, εφόσον είναι εγκεκριμένες από οδοντιάτρους, είναι απολύτως ασφαλείς.

  1. Φυτά εσωτερικού χώρου που “αγαπούν” τις κλιματικές συνθήκες του μπάνιου

Μπορεί να έχεις ήδη διακοσμήσει το σαλόνι ή την τραπεζαρία σου με φυτά εσωτερικού χώρου, αφού είναι όμορφα στο μάτι, συμβάλλουν στην ψυχική ηρεμία και ισορροπία που προσφέρει ο χώρος σου, ρυθμίζουν την υγρασία, δροσίζουν το σπίτι σε περιόδους ζέστης και σε μικρό αλλά υπαρκτό βαθμό καθαρίζουν και ανανεώνουν την ατμόσφαιρα. Γιατί να μην κάνεις το ίδιο με το μπάνιο; Υπάρχουν συγκεκριμένα φυτά που ευδοκιμούν στα υψηλά επίπεδα υγρασίας, στο χαμηλό ή σχεδόν ανύπαρκτο ηλιακό φως και στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας: δηλαδή ακριβώς τι συνθήκες τις οποίες προσφέρει το μπάνιο σου. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα βρεθείς σε κάποιο φυτώριο ή κατάστημα με φυτά εσωτερικού χώρου, ενημερώσου από τους ειδικούς, για το ποια φυτά μπορείς να φιλοξενήσεις στο μπάνιο σου χωρίς να ανησυχείς για την επιβίωσή τους και τοποθέτησέ τα στον χώρο σου για να μπορείς να απολαμβάνεις όλα όσα σου προσφέρουν.

  1. Μετρημένη χρήση του νερού

Το τελευταίο και πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να είναι το μπάνιο και η χρήση του οικολογικό, είναι να μετριάσεις το νερό που χρησιμοποιείς για τις καθημερινές σου συνήθειες. Διάλεγε τα ντους από το να γεμίζεις με νερό και αφρόλουτρο την μπανιέρα, για τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας και κράτα τα όσο σύντομα γίνεται. Επίσης, μην αφήνεις το νερό της βρύσης να τρέχει άσκοπα όσο πλένεις τα δόντια ή τα χέρια σου. Κλείνε την βρύση και ξανάνοιγέ την για να ξεπλυθείς. Κάθε στάλα νερού είναι πολύτιμη.

Μέρα με την μέρα αλλάζεις τις συνήθειές σου προς το καλύτερο, για το καλό του πλανήτη. Ξεκινώντας από όλες τις καθημερινές σου ρουτίνες και προσαρμόζοντας τον χώρο που περνάς τις περισσότερες ώρες: το ίδιο σου το σπίτι. Κάνε αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο μπάνιο σου, και θα δεις ότι όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θες να είσαι, η επιρροή σου -όπως και όλων μας ξεχωριστά- θα είναι σημαντική.

Bookmarks

Το μπάνιο σου, εκτός από τακτοποιημένο και πεντακάθαρο, μπορεί να γίνει φιλικό προς το περιβάλλον, με λίγες μόνο αλλαγές.