Menu
Generic filters
Exact matches only

Eco-friendly διακοπές: 5 tips για να το πετύχεις

Από την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων, iSea


H περίοδος των διακοπών αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητά μας, γι’ αυτό και επιλέγουμε να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για να τις οργανώσουμε σωστά. Μέρος του σχεδιασμού των διακοπών μας είναι ο τόπος που θα επιλέξουμε, το μέσο που θα φτάσουμε και θα μετακινηθούμε εκεί, το ξενοδοχείο που θα μείνουμε, τα μέρη που θα επισκεφτούμε, κ.ά. Στο πλαίσιο της συνειδητής υιοθέτησης πιο φιλικών προς το περιβάλλον συνηθειών, πολλοί έχουμε πλέον προσθέσει ένα ακόμα βήμα στην οργάνωση των διακοπών μας, αυτό της προετοιμασίας για ένα zero ή low waste ταξιδιού.

Ο τουρισμός έχει μεγάλη αξία όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την οικονομία της χώρας μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τουρισμός είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους, ενώ στην Ελλάδα συνιστά το 30,9% του ΑΕΠ. Διαφορετικοί κλάδοι της τουριστικής βιομηχανίας βελτιώνουν συνεχώς τις υπηρεσίες τους, ώστε να προσελκύσουν όλο και περισσότερους τουρίστες και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους. Παράλληλα, πολλές οικογένειες εξασφαλίζουν έτσι το εισόδημά τους και μεγάλες επιχειρήσεις παρέχουν θέσεις εργασίας σε τοπικές κοινωνίες που διαχρονικά βασίζονται στον τουρισμό.

Υπάρχει όμως και άλλη όψη στο νόμισμα του τουρισμού.

Κατά την τουριστική περίοδο εκατομμύρια τουρίστες μετακινούνται από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη. Παράλληλα, χιλιάδες προϊόντα ταξιδεύουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χιλιόμετρα, για να καταλήξουν στους πελάτες ξενοδοχείων και εστιατορίων, ικανοποιώντας και τις πιο απαιτητικές καταναλωτικές προτιμήσεις των πελατών-τουριστών.

Για τη μεταφορά μας, αλλά και για την παραγωγή και μεταφορά των προϊόντων καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας και παράγεται μεγάλος αριθμός αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Ελλάδα συγκεκριμένα, αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων και παρέχει μοναδικούς προορισμούς για κάθε γούστο και απαίτηση. Πρόσφατη έρευνα όμως έδειξε πως οι εκπομπές διοξειδίου του θείου από τα κρουαζιερόπλοια είναι 120 φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των Ι.Χ. που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Φυσικά τα απορρίμματα αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα που επιτείνεται κατά την τουριστική περίοδο, με τη Μεσόγειο να αποτελεί πλέον την πιο ρυπασμένη θαλάσσια περιοχή και ένας από τους λόγους είναι η αυξημένη τουριστική δραστηριότητα μέσα σε αυτήν.

Σε κάποια ελληνικά νησιά για παράδειγμα τα απορρίμματα υπερδιπλασιάζονται κατά την τουριστική περίοδο.

Μπορούμε όμως να διατηρήσουμε τα τοπία μας δελεαστικά και την τουριστική βιομηχανία κερδοφόρα για τη χώρα μας, αρκεί να μην κάνουμε διάλειμμα από τις ενσυνείδητές μας επιλογές και συνήθειες κατά τις διακοπές μας.

Με ποιόν τρόπο μπορούμε να είμαστε πιο conscious και eco-friendly τουρίστες;

Ο τουρισμός μπορεί να είναι zero waste:

  1. Μην ξεχάσεις στο ταξίδι σου τα επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου. Το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι, το ποτήρι σου, το καλαμάκι και η επαναχρησιμοποιούμενή σου τσάντα πρέπει να ταξιδεύουν πάντα μαζί σου.
  2. Αναζήτησε στον προορισμό σου μέρη και επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει zero waste πρακτικές. Καφετέριες που σου επιτρέπουν να γεμίζεις το δικό σου μπουκάλι με νερό αντί να αγοράσεις εμφιαλωμένο. Μαγαζιά που έχουν καταργήσει το καλαμάκι. Καταλύματα που προωθούν την εξοικονόμηση πόρων, όπως αυτά που προάγουν την εξοικονόμηση νερού ή προωθούν τον οικοτουρισμό και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών γενικότερα.
  3. Πάρε μαζί σου τα απαραίτητα προϊόντα περιποίησης και προσωπικής φροντίδας, αποφεύγοντας τις μικρές συσκευασίες των ξενοδοχείων.
  4. Στην παραλία να έχεις πάντα μαζί σου το επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο για το φαγητό και τα επαναχρησιμοποιούμενα μαχαιροπήρουνα σου για την ώρα του σνακ. Αν καπνίζεις μην ξεχάσεις το τασάκι παραλίας. Σε κάθε περίπτωση αφήνουμε την παραλία πιο καθαρή από ότι τη βρήκαμε, ακόμη κι αν χρειαστεί να μαζέψουμε και τα σκουπίδια που άφησαν άλλοι φεύγοντας.
  5. Προτίμησε τοπικά προϊόντα που απαιτούν μικρότερη μεταφορά άρα και λιγότερους ρύπους, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και γνωρίζοντας καλύτερα την τοπική κουλτούρα.

Καλά ταξίδια!

Bookmarks

Η περίοδος των διακοπών είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητά μας.