Menu
Generic filters
Exact matches only

Αποκριάτικο πάρτι χωρίς σκουπίδια

Γράφει η Αλεξάνδρα ΔιονάDIY BloggerA Shiny Day 


Οι Απόκριες είναι η γιορτή των μασκαράδων, η γιορτή των χρωμάτων, η γιορτή του χορού και της ξέφρενης διασκέδασης. Όμως, αν κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσουμε ότι η περίοδος των Αποκριών αφήνει πίσω της πολλά, πολλά, πολλά σκουπίδια.   

Πολλοί από εμάς, αποφεύγουμε τελείως αυτή τη γιορτή, που λόγω της ιδιαιτερότητάς της, έχει ή ορκισμένους εχθρούς ή φανατικούς οπαδούς. Αν ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία, τότε είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές ώστε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, να αποφύγουμε τα πλαστικά μίας χρήσης, αλλά και τις τοξικές λεπτομέρειες που επιβαρύνουν τον πλανήτη και την υγεία μας, την περίοδο των Αποκριών.  

Λάτρεις των Αποκριών, ας κρατήσουμε σημειώσεις! 

 

1. Αποκριάτικες στολές :

Το πρόβλημα : Κάθε τέτοια εποχή, τα πολυκαταστήματα και τα εποχιακά μαγαζιά παρουσιάζουν μία τεράστια συλλογή από αποκριάτικες στολές. Οι περισσότερες από αυτές τις στολές, αν όχι όλες, είναι φτιαγμένες από επικίνδυνα και κακής ποιότητας υλικά όπως το PVC και το vinyl προκειμένου να έχουν χαμηλό κόστος. Εξάλλου, πρόκειται για ένα αναλώσιμο προϊόν, έτσι δεν είναι; Θα χρειαστεί μόνο για μία ημέρα και μετά θα πάει στα σκουπίδια. Όμως, αν βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει, σίγουρα μπορούμε να βρούμε πολλές εναλλακτικές που μπορούν να είναι και καλύτερης αισθητικής και φιλικότερες προς το περιβάλλον. 

Η λύση : Αν ψάξουμε στη ντουλάπα μας και σκεφτούμε αστείους συνδυασμούς, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία αποκριάτικη εμφάνιση. Κι ακόμα καλύτερα, μπορούμε να ψάξουμε στη ντουλάπα κάποιου συγγενή ή φίλου. Ρούχα που μας είναι μεγάλα, ιδιαίτερα καπέλα, αξεσουάρ των παππούδων μας, σίγουρα στις ντουλάπες μας υπάρχει πολύ υλικό. Κι αν δε βρούμε τίποτα, μπορούμε να μεταποιήσουμε ένα παλιό μας ρούχο ή ακόμα να κάνουμε μία βόλτα σε ένα κατάστημα με vintage ή secondhand ρούχα και αξεσουάρ. Έχουμε γελάσει πάρα πολύ με μεταμφιέσεις που έχουμε κάνει με ρούχα, αξεσουάρ και αντικείμενα που έχουμε βρει στο ίδιο μας το σπίτι. Ναι, μία κατσαρόλα μπορεί να γίνει ένα πολύ cool καπέλο. 
 

2. Διακόσμηση :

Το πρόβλημα : Η διακόσμηση των αποκριάτικων πάρτι όπως την ξέρουμε, καταλήγει να είναι η γιορτή του σκουπιδιού. Πλαστικά σημαιάκια, μπαλόνια, κομφετί και σερπατίνες, γεμίζουν με χρώμα τα αποκριάτικα πάρτι, και με σκουπίδια τον πλανήτη. Κι αν το σκεφτούμε καλύτερα, είναι πολύ κουραστικό να τα μαζεύουμε μετά. Ακόμα και μετά από πέντε μέρες από το πάρτι, είναι πιθανό να βρούμε κομφετί στα παπούτσια μας. 

Η λύση : Μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας κομφετί από αποξηραμένα και μαραμένα λουλούδια! Μαζεύοντας λουλούδια και φυτά που έχουν ξεραθεί στη βεράντα, τον κήπο ή τη γειτονιά μας, μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το εναλλακτικό κομφετί. Αντί για σερπατίνες, μπορούμε να χρησιμοποιούμε χρωματιστές υφασμάτινες κορδέλες! Αρκεί να τις κόψουμε σε κομμάτια των 20 εκατοστών και να τις έχουμε σε ένα μεγάλο βάζο ώστε να παίζουν οι καλεσμένοι μας. Κι όταν τελειώσει το πάρτι, μαζεύουμε τις κορδέλες και τις χρησιμοποιούμε και του χρόνου! Αν δεν έχουμε υφασμάτινες κορδέλες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαλλί πλεξίματος, ή να κόψουμε σε λωρίδες παλιά χρωματιστά ρούχα που δεν χρειαζόμαστε. Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά σημαιάκια με υφασμάτινα που θα χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο, κι όσο για τα μπαλόνια; Ποιος χρειάζεται μπαλόνια όταν έχει μία μεγάλη ντισκομπάλα που θα φωτίζει όλο το δωμάτιο με χρώματα; 
 

3. Φαγητό και ποτό :  

Το πρόβλημα : Τα αποκριάτικα πάρτι, όπως και κάθε πάρτι της εποχής μας, απαντούν στην εξής φράση: Βαριέμαι να πλύνω. Κι έτσι, 30 καλεσμένοι, θα χρησιμοποιήσουν περίπου 50 πλαστικά ποτήρια, θα πιούν από 50 πλαστικά καλαμάκια, θα φάνε με 40 πλαστικά μαχαιροπήρουνα και 40 πλαστικά πιατάκια μέσα σε ένα βράδυ. Όλα αυτά θα πεταχτούν σε μία μεγάλη πλαστική σακούλα και ο πλανήτης θα βαρύνει για εκατοντάδες χρόνια με αυτά τα σκουπίδια, από ένα αποκριάτικο πάρτι. Αξίζει;  

Η λύση : Αν έχουμε πλυντήριο πιάτων στο σπίτι μας, τότε δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ποτήρια, τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα του σπιτιού μας. Κι αν δεν έχουμε πλυντήριο πιάτων, μπορούμε να μειώσουμε τον όγκο του πλυσίματος, αν περιοριστούμε μόνο σε ποτήρια. Πώς θα γίνει αυτό; Finger food! Έτσι δε χρειάζονται ούτε πιάτα, ούτε μαχαιροπήρουνα. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ποτήρια, κανάτες και πιατέλες. Αν φοβόμαστε ότι μπορεί να σπάσουν ποτήρια, τότε μπορούμε να πάρουμε επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά (όπως για παράδειγμα bamboo). Κι όσο για τα καλαμάκια; Υπάρχουν μεταλλικά, γυάλινα, χάρτινα, ή ακόμα και σιταρένια κι έτσι έχουμε πολλές επιλογές για όλους τους καλεσμένους μας.  

Αυτές τις Απόκριες, είτε κάνουμε πάρτι στο σπίτι μας, είτε είμαστε καλεσμένοι σε άλλο σπίτι, είτε διασκεδάσουμε σε κάποιο bar ή ακόμα και στις γιορτές του δρόμου, ας σκεφτούμε τι μπορούμε να αποφύγουμε από όλα αυτά που μολύνουν το περιβάλλον. Μέσα στον ενθουσιασμό της διασκέδασης και τον ασταμάτητο χορό, θα χρειαστούν μόνο 2 δευτερόλεπτα για να επιλέξουμε τη λεπτομέρεια που θα βοηθήσει τον πλανήτη και την υγεία μας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, αρκεί να σκεφτούμε καλά και να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη!  

Bookmarks

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε ένα εντυπωσιακό αποκριάτικο πάρτι, αποφεύγοντας τα σκουπίδια και τα πλαστικά μίας χρήσης.