Menu
Generic filters
Exact matches only

Άλλαξε συνήθειες βάζοντας στη ζωή σου βιοδιασπώμενα οικολογικά είδη σερβιρίσματος

Αναλώσιμα είδη που δε μολύνουν το φυσικό περιβάλλον; Κι όμως γίνεται!

Η οικολογική συνείδηση δεν είναι μια μόδα, ένα σημείο των καιρών που θα περάσει. Είναι μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας για αλλαγή στον τρόπο που ζούμε, ώστε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Και κάθε συλλογική προσπάθεια, ξεκινά από τη μικρότερη δυνατή κλίμακα: από τον καθένα μας, από τις αλλαγές που θα κάνει στο σπίτι του και στην -καθόλου ασήμαντη για τον πλανήτη- καθημερινότητά του.

Μπορεί να έχεις ήδη μπει στη διαδικασία αλλαγών των συνηθειών σου: έχεις μειώσει τα σκουπίδια που βγαίνουν από το σπίτι σου και ανακυκλώνεις συστηματικά, έχεις περιορίσει τη χρήση συμβατικού πλαστικού στην κουζίνα σου, εξοικονομείς ενέργεια (και στο μαγείρεμα), αξιοποιείς έξυπνα τις άδειες συσκευασίες τροφίμων και -όσο μπορείς- έχεις καταργήσει τα αναλώσιμα είδη, αντικαθιστώντας τα με χρήσιμα αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων.

Όμως κάποιες φορές τυχαίνει να μην έχεις προνοήσει για το τι θα χρειαστείς μέσα στη μέρα σου: για παράδειγμα μπορεί να ξεχάσεις να έχεις πάντα μια κούπα, επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια ή μεταλλικά μαχαιροπίρουνα στην τσάντα σου ή να μην έχεις πρόσβαση σε βρύση όπου μπορείς να τα πλύνεις. Για αυτό μπορείς πλέον να βασίζεσαι σε οικολογικά είδη μιας χρήσεως, δηλαδή αναλώσιμα -φιλικά προς το περιβάλλον- είδη, που θα βρεις στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος.

Σε τι διαφέρουν τα οικολογικά από τα κοινά είδη μιας χρήσεως;

Δεν έχουν καμία σχέση με τα αναλώσιμα που θυμάσαι από παλιά: άλλα φτιαγμένα από ζαχαροκάλαμο ή βιοπλαστικό από σάκχαρα αμύλου κι άλλα από ανανεώσιμες πρώτες ύλες ή ανακυκλωμένα υλικά ή από φυτικά υλικά που παράγονται σε δάση με πιστοποιημένη υπεύθυνη διαχείριση, αφού τελέσουν το σκοπό τους, δεν θα μετατραπούν σε τοξικά απορρίμματα που θα μολύνουν τη φύση. Δεν θα συμβάλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη! Αντιθέτως, τα περισσότερα οικολογικά αναλώσιμα είναι είτε βιοδιασπώμενα, είτε κομποστοποιήσιμα στον κήπο του σπιτιού μας ή μπορούμε να τα ρίξουμε στους ειδικούς καφέ κάδους ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων που βρίσκουμε σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Γιατί να τα προτιμήσω;

Γιατί χρησιμοποιώντας αυτά τα οικολογικά είδη ενισχύεις θετικά την προστασία του περιβάλλοντος, όχι την περαιτέρω μόλυνσή του. Για σκέψου να πίνεις τον καθημερινό σου take out καφέ μέσα σε ένα -ανθεκτικό στη ζέστη- ποτήρι φτιαγμένο από ζαχαροκάλαμο με καπάκι από άμυλο καλαμποκιού, που μόλις αδειάσει μπορείς είτε να το προσθέσεις στον κάδο της κομποστοποίησης, είτε να το αφήσεις στο χώμα της αυλής σου να βιοδιασπαστεί φυσικά!

Ή να προσφέρεις γλυκό στους ανθρώπους που αγαπάς σερβιρισμένο σε αναλώσιμα πιατάκια από παρθένο χαρτόνι και επικάλυψη βιοπλαστικού και πιρουνάκια από ανανεώσιμα υλικά: αφού χρησιμοποιηθούν, μπορούν να καταλήξουν είτε σε εργοστάσιο κομποστοποίησης αλλά ακόμη κι αν καταλήξουν στο χώρο υγειονομικής ταφής, αποσυντίθενται ταχύτερα και δεν αφήνουν πίσω τοξικά κατάλοιπα.

Κι αν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού δεν μπορείς να αποχωριστείς το καλαμάκι στο αγαπημένο σου παγωμένο ρόφημα, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε ποικιλία φιλικών προς το περιβάλλον καλαμάκια: από μεταλλικά, γυάλινα ή bamboo μέχρι χάρτινα ή βιοδιασπώμενα από άμυλο καλαμποκιού! 

Όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θέλεις να είσαι, δώσε μια ευκαιρία στα οικολογικά αναλώσιμα είδη σερβιρίσματος. Αυτή η μικρή αλλαγή στις συνήθειές σου, θα κάνει τόσο σημαντική διαφορά. 

Bookmarks

Αναλώσιμα είδη που δε μολύνουν το φυσικό περιβάλλον; Κι όμως γίνεται!