Menu
Generic filters
Exact matches only

Πώς να υιοθετήσεις και να μεγαλώσεις ένα κατοικίδιο, βοηθώντας τον πλανήτη

To πιο μαλλιαρό μέλος της οικογένειάς σου, μπορεί να μεγαλώσει με οικολογικό τρόπο συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Οι άνθρωποι που μένουμε στις πόλεις ξεχνάμε πολλές φορές ότι υπάρχει εκεί έξω ένας κόσμος φυτών και ζώων, μία ατελείωτη, υπέροχη φύση με την οποία συνδεόμαστε άρρηκτα και αποτελούμε κομμάτι της. Και μπορεί που και που να ερχόμαστε σε επαφή μαζί της κάνοντας μια βόλτα σε ένα πάρκο, γεμίζοντας το σπίτι μας φυτά ή κάνοντας μια βόλτα στην κοντινότερη θάλασσα αλλά η πιο ουσιαστική, βαθιά και μακροχρόνια σχέση που μπορεί να αποκτήσει κανείς με τη φύση, είναι η σχέση με τα ζώα και ειδικά με τα ζώα συντροφιάς. Ο άνθρωπος ζει με τον σκύλο και τη γάτα κάτω από την ίδια στέγη εδώ και χιλιάδες χρόνια, με τους περισσότερους συντρόφους ζώου (ποτέ δεν συμπάθησα τη λέξη “ιδιοκτήτης”) να αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια ως μέλη της οικογένειάς τους.

Αν έχεις ήδη ή σκέφτεσαι να υιοθετήσεις κάποιο κατοικίδιο, μπορείς να το μεγαλώσεις με οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, ξεκινώντας με τα σωστά βήματα ή αλλάζοντας απλά τις συνήθειες σου.

Υιοθέτησε, μην αγοράσεις

Έχεις αποφασίσεις ότι είσαι έτοιμος για το νέο μέλος της οικογένεια σου, αλλά δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις για να το βρεις. Με πάνω από 1.8 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και 2 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες στη χώρα μας, να είσαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να ψάξεις πολύ! Επικοινώνησε με φιλοζωικές και καταφύγια της πόλης σου και ενημερώσου για τα αδέσποτα ζωάκια που ψάχνουν σπίτι. Κάνε μια βόλτα από τις εγκαταστάσεις τους, γνώρισε από κοντά τα διαθέσιμα ζωάκια και υιοθέτησε το νέο σου φίλο, προσφέροντας του το σπίτι που του αξίζει.  Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας δεν αγοράζονται, υιοθετούνται και η αγορά ζώων συντηρεί & επιδεινώνει το πρόβλημα των αδέσποτων αλλά και την εκτροφή των ζώων κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Μαζί με την χαρά, έρχονται και οι ευθύνες

Η καθημερινή βόλτα του σκύλου σου είναι ίσως οι πιο “δύσκολες” ευθύνες που αποκτά ένας σύντροφος ζώων. Τα σκυλάκια προτιμούν να κάνουν τις ανάγκες τους σε πολλά διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια της βόλτας και είναι υποχρέωση του συνοδού τους να καθαρίσουν τις ακαθαρσίες τους. Αν το σκυλάκι σου κάνει την ανάγκη του στο πεζοδρόμιο, φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα μπουκαλάκι νερό ώστε να ξεπλένεις τα τσίτσα και σακουλάκια, τα οποία μπορείς να επιλέξεις να είναι βιοδιασπώμενα, ώστε να μαζέψεις τα κακά. Σε περίπτωση που έχεις κήπο, μπορείς να κομποστοποιείς τις ακαθαρσίες του σκύλου σου, μόνο όμως για εδώδιμα φυτά. Σε περίπτωση που το σκυλάκι σου βγαίνει βόλτα σε πάρκο, θα πρέπει να θάψεις πολύ καλά τα κακά του ή να τα μαζέψεις ώστε να μην τα πατήσουν τα επόμενα σκυλάκια και οι συνοδοί τους.

Σε ότι αφορά τις γάτες, τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς θα πρέπει απλά να φτυαρίσεις την άμμο τους, επιλέγοντας μία βιοδιασπώμενη άμμο χωρίς χημικά ώστε να φροντίσεις τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία του κατοικιδίου σου

Παιχνίδι με οικολογικό αποτύπωμα

Οι αγκαλίτσες, τα φιλάκια και το παιχνίδι με τον μαλλιαρό μας φίλο, είναι η πιο όμορφη στιγμή της ημέρας, με το οικολογικό αποτύπωμα μας να υπάρχει όμως ακόμα και σε αυτές τις δραστηριότητες. Τα σκυλάκια και τα γατάκια λατρεύουν να παίζουν με κουκλάκια, μπαλάκια και άλλα παιχνίδια κι εσύ μπορείς να φροντίσεις να έχουν οικολογικό χαρακτήρα. Επίλεξε παιχνίδια από φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά, ανακύκλωσε ή χάρισε σε άλλα κατοικίδια τα παλιά παιχνίδια του και αγόρασε καινούρια παιχνίδια μόνο όταν έχουν καταστραφεί τελείως τα παλιότερα. Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη και φτιάξε δικά σου παιχνίδια δένοντας σε σφιχτούς κόμπους λωρίδες υφάσματος από παλιές μπλούζες ή δένοντας στην άκρη ενός σχοινιού μπαλάκια αλουμινόχαρτου για να παίξεις με την γάτα σου.

Όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θέλεις να είσαι, είτε έχεις ήδη κατοικίδιο, είτε σκέφτεσαι να υιοθετήσεις μπορείς να μεγαλώσεις το σκυλάκι ή το γατάκι με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και με σεβασμό απέναντι στο σπίτι μας, τη Γη.

Bookmarks

To πιο μαλλιαρό μέλος της οικογένειάς σου, μπορεί να μεγαλώσει με οικολογικό τρόπο συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.