Μπορεί να ανακατευόμουν από μικρή στα πόδια της μαμάς και των γιαγιάδων μου στην κουζίνα ψευτομαγειρεύοντας όπως όλα τα πιτσιρίκια, αλλά την ψυχοθεραπευτική και δημιουργική πλευρά της μαγειρικής τη γνώρισα πρακτικά ως φοιτήτρια. Σπουδάζοντας 3,5 χρόνια στην Καστοριά με το απίστευτο κρύο σχεδόν 8 μήνες τον χρόνο, το σπίτι μας με θέα στην παγωμένη λίμνη ήταν πάντα γεμάτο από -πεινασμένους 24/7- συμφοιτητές μας. Σε εκείνη την παλιά κουζίνα έφτιαξα το πρώτο μου παστίτσιο, τα πρώτα γεμιστά και τις πρώτες -πολλές φορές αποτυχημένες- μακαρονάδες. Ο φούρνος άνοιγε σχεδόν καθημερινά για ψησίματα καθώς το χαμηλό φοιτητικό μας budget δεν έφτανε για ταβέρνες και delivery. Υπέροχα χρόνια!
Κοιτάζοντας πίσω σε εκείνα τα μαγειρέματα και με τις γνώσεις που έχω πλέον πάνω στη μαγειρική και τη διατροφή, πιστεύω θα τα έκανα όλα διαφορετικά. Θυμάμαι να φτιάχνουμε πολλές φορές την εβδομάδα ζυμαρικά, ελάχιστες σαλάτες και να τρώμε αρκετά συχνότερα απ’ όσο πρέπει ανθυγιεινά σνακ. Έτσι εξηγούνται πολλά πράγματα όπως το μόνιμα πεσμένο σίδηρο μου εκείνα τα χρόνια αλλά και η δυσκολία που είχα πολλές φορές να συγκεντρωθώ ή να μελετήσω τις υψηλές σε απαιτήσεις περιόδους, όπως η εξεταστική. Σε αυτήν την ηλικία είναι απόλυτα λογικό να ξεχνάμε ότι η τροφή είναι φυσικά μία μεγάλη απόλαυση, αλλά πρακτικά είναι το καύσιμο που δίνει ενέργεια στο σώμα και το μυαλό μας.
Έτσι αποφάσισα να γράψω αυτόν τον οδηγό που θα ήθελα να έχω κι εγώ στα χέρια μου τότε, με πρακτικές και οικονομικές συμβουλές για το πως μπορεί ένας φοιτητής να τραφεί σωστά ώστε να μπορεί να αποδώσει στις απαιτήσεις της φοιτητικής ζωής -από το σκληρό διάβασμά μέχρι το απαραίτητο παρτάρισμα- χωρίς όμως να στερηθεί τίποτα!
Πρωινό που σε γεμίζει ενέργεια
Το σώμα μας δουλεύει πολύ σκληρά κατά της διάρκεια της νύχτας να χωνέψει το βραδινό και το πρωί ουσιαστικά ζητά νέο καύσιμο! Είτε ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί είτε είσαι από τους τυχερούς που τα μαθήματα σου ξεκινούν αργότερα μέσα στην ημέρα, πρέπει να γεμίσεις το σώμα σου ενέργεια για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις. Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεσαι όμως:
- Πρωτεΐνη: Καταναλώνοντας τουλάχιστον 20gr πρωτεΐνη στο πρωινό σου, θα σε κρατήσει χορτάτο και θα περιορίσει τα cravings για ζάχαρη. Αν σου αρέσουν τα αβγά και τα γαλακτοκομικά περιόρισέ τα σε 1-2 φορές την εβδομάδα για να αποφύγεις τη χοληστερόλη και τα λίπη και προτίμησε ξηρούς καρπούς (ολόκληρους ωμούς ή σε βούτυρα όπως το φιστικοβούτυρο), ένα σάντουιτς ή scrambled “eggs” με τόφου ή ακόμα και όσπρια, όπως ο αρακάς ή η κόκκινη φακή που μπορείς εύκολα να κάνεις χούμους και να έχεις στο ψυγείο σου για μέρες για γρήγορες μπρουσκέτες.
- Οι φυτικές ίνες είναι το καλύτερο μπουστάρισμα για το πρωί και ειδικά αν είναι ολικής άλεσης. Ένα overnight oat ή ένα smoothie με βρόμη, φρούτα και ένα βούτυρο ξηρών καρπών είναι το ιδανικό γεύμα για να συνδυάσεις εύκολα, νόστιμα και οικονομικά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι το πρωί!
Το υγιεινό snacking δεν είναι ξενέρωτo!
Τα σνακς είναι συνήθως το γεύμα που είτε θα παραλείψουμε τελείως είτε θα το δούμε ως μία μικρή junk ανταμοιβή μέσα στη μέρα μας. Κι όμως το σνακ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη διατροφή μας, καθώς είναι το γεύμα αυτό που θα καθορίσει την πείνα αλλά και το τι θα λιγουρευτούμε όταν έρθει η ώρα του μεσημεριανού.
Προτίμησε για σνακ ωμοφαγικά energy balls ή μπάρες δημητριακών που δεν χρειάζονται πάνω από 30 λεπτά για να φτιάξεις μία μεγάλη ποσότητα για να έχεις όλη την εβδομάδα! Μην ξεχνάς που και που να τρως κανένα φρέσκο φρούτο και βάλε στην τσάντα σου ένα σακουλάκι ξηρούς καρπούς, σταφίδες ή χουρμάδες για να τσιμπολογάς στα διαλείμματα της σχολής. Και τέλος αν είσαι λάτρης του αβοκάντο, ένα γρήγορο γουακαμόλε είναι ότι πιο θρεπτικό μπορείς να φας ως σνακ!
Κυρίως γεύματα: νόστιμα και θρεπτικά!
Ωραία τα σουβλάκια και οι πίτσες, αλλά δεν μπορείς να τρέφεσαι μόνο με αυτά αν θες να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της φοιτητικής ζωής. Προσπάθησε να περιορίσεις το junk σε 1-2 φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες μαγειρέψτε εναλλάξ με τους φίλους σου ένα θρεπτικό, νόστιμο και δημιουργικό φαγητό. Ακολουθώντας τα παρακάτω tips θα μπορέσεις να οργανώσεις σωστά την εβδομάδα σου και να μην πελαγώσεις με την αιώνια ερώτηση “Τι μαγειρεύουμε σήμερα;”:
- Meal Planning: Κάθε ΣΚ προσπάθησε να βγάλεις ένα ενδεικτικό μενού για την εβδομάδα που έρχεται. Ξεκίνα τη Δευτέρα με όσπρια για να έχεις χρόνο το ΣΚ να τα μουλιάσεις, βάλε την Τρίτη ένα ζυμαρικό, την Τετάρτη μία πρωτεΐνη (ζωική ή φυτική, ανάλογα τη διατροφική σου προτίμηση), την Πέμπτη ένα φαγητό φούρνου με λαχανικά και την Παρασκευή παίξε με ένα comfort φαγητό κατσαρόλας.
- Οργάνωσε σωστά τα ψώνια σου και πήγαινε στο κοντινότερο κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος ελαφρά φαγωμένος για να μην ψωνίσεις παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται και σου χαλάσουν τα τρόφιμα.
- Ένταξε τη μαγειρική στις δραστηριότητες της παρέας, μαζευτείτε όλοι μαζί, βάλτε μουσική, ανοίξτε ένα οικονομικό κρασί και περάστε δημιουργικό χρόνο παρέα. Μετατρέποντας τη μαγειρική σε ένα fun κομμάτι της καθημερινότητας σου, θα αποφύγεις να παραγγείλεις ή να φας κάτι πρόχειρο!
Απόλαυσε στο έπακρο τα πιο όμορφα και ίσως ξένοιαστα χρόνια της ζωής σου, φροντίζοντας για όλα όσα νοιάζεσαι!