Menu
Generic filters
Exact matches only

Πώς ο τρόπος διατροφής σου μπορεί να συμβάλλει κατά της κλιματικής αλλαγής

Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο πώς ψωνίζουμε, πώς μαγειρεύουμε αλλά και τί τρώμε, τότε αλυσιδωτά θα κάνουμε τη διαφορά. 

Περίπου το 25% των παραγόντων που ενισχύουν την τρέχουσα κλιματική αλλαγή, συνδέονται με τη μαζική βιομηχανική γεωργία και κτηνοτροφία. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι -σε παγκόσμια κλίμακα- το φαγητό που τρώμε και το κλίμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και αλληλοεπηρεάζονται. Φυσικά και δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι χορτοφάγοι από τη μια μέρα στην άλλη και ακόμα κι αν αυτό το σενάριο γινόταν πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα είχε στον πλανήτη και αν θα ήταν εν τέλει βιώσιμο.  

Όμως υπάρχουν μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, που μόνο θετικά μπορούν να ενισχύσουν τη δύσκολη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ξεκινώντας από το φαγητό. Αν αρκετοί από εμάς αλλάξουμε την στάση μας απέναντι στην καθημερινή μας διατροφή και αρχίσουμε να επιλέγουμε τί ψωνίζουμετί τρώμε και πώς μαγειρεύουμε, έχοντας υπόψιν το συλλογικό καλό, τότε αλυσιδωτά, θα κάνουμε τη διαφορά. Διάβασε ποιες συνήθειες μπορείς να υιοθετήσεις από σήμερα κιόλας, που θα ενισχύσουν την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.   

1. Φάε όσπρια αντί για κρέας, έστω μία μέρα την εβδομάδα

Το να στραφείς 100% στη χορτοφαγία μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό για σένα και την οικογένειά σου, όμως ακόμα κι αν μία μέρα την εβδομάδα αποφύγεις την κατανάλωση κρέατος, θα συμβάλλεις θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα εάν αποφύγεις γεύματα με βάση το μοσχαρίσιο κρέας και το αντικαταστήσεις με πρωτεϊνούχα όσπρια, θα επηρεάσεις σε πολύ μικρή αλλά σημαντική κλίμακα τη μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, που προκαλείται από τις εκπομπές αερίου. Μία μέρα την εβδομάδα χορτοφαγία λοιπόν, δίχως στερήσεις, αλλά με πολύχρωμα, νόστιμα, θρεπτικά γεύματα.     

2. Γέμιζε τα ⅔ του πιάτου σου με χορτοφαγικά συστατικά

Αγκάλιασε τη λεγόμενη “μερική χορτοφαγία”. Συνέχισε αν θες να καταναλώνεις κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, εφόσον ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής σου ως μέρη μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο αν θέλεις να συμβάλλεις θετικά υπέρ του περιβάλλοντος, γέμιζε το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου σου, δηλαδή περίπου τα ⅔, με φυτικές τροφέςφρέσκα ή μαγειρεμένα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, σιτηρά, δημητριακά κ.λ.π. Και το υπόλοιπο ⅓ ας είναι ζωικά προϊόντα. Ακόμα και αυτή η μικρή καθημερινή μείωση, εάν γίνει από αρκετούς ανθρώπους, θα κάνει τη διαφορά.  

3. Ψώνιζε με σύστημα, για να μειώσεις δραματικά το φαγητό που πετάς

Ποτέ μην πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ δίχως λίστα, στην οποία θα καταγράφεις όλα όσα χρειάζεσαι. Ακόμα κι αν αφήσεις περιθώριο για περισσότερα ψώνια της έμπνευσης και της στιγμής, τουλάχιστον να μην φεύγεις δίχως όσα σου είναι τελείως απαραίτητα. 

Ξανασκέψου επίσης τη συχνότητα με την οποία ψωνίζεις φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά: επειδή αυτά τα υλικά αλλοιώνονται γρηγορότερα από τα τυποποιημένα προϊόντα, καλύτερα να τα αγοράζεις σε μικρότερες ποσότητες και πιο συχνά. Θα μπορείς να τα καταναλώσεις πριν τα βαρεθείς αλλά και όταν ωριμάσουν, να προλάβεις να τα μαγειρέψεις έξυπνα, πριν χαλάσουν εντελώς.    

4. Μαγείρευε όση ποσότητα χρειάζεσαι και αξιοποίησε έξυπνα ό,τι περισσεύει

Δεν χρειάζεται να μαγειρεύεις τεράστιες ποσότητες φαγητού, όταν ξέρεις ότι θα σου μείνει και δεν θες να τρως το ίδιο για μερικές μέρες. Στα εορταστικά τραπέζια να υπολογίζεις πάνω-κάτω πόσο φαγητό θα καταναλωθεί και να επιλέγεις πιάτα που όταν περισσέψουν, να μπορούν να ξαναζεσταθούν. Εάν θέλεις –για εξοικονόμηση ενέργειας– να μην ανάβεις το φούρνο και την κουζίνα κάθε λίγο και λιγάκι, μπορείς να μαγειρεύεις μια μεγαλύτερη ποσότητα ενός συγκεκριμένου φαγητού (π.χ. σάλτσα ντομάτας), να το χωρίζεις σε μερίδες/δόσεις και να το καταψύχεις για μελλοντικές χρήσεις. Η αποφυγή σπατάλης φαγητού είναι από τα πιο πολύτιμα εργαλεία κατά της κλιματικής αλλαγής.  

5. Μαγείρεψε με φαντασία

Όπως είπαμε, αγκάλιασε τη μερική χορτοφαγία, αυξάνοντας τα φυτικά υλικά και μειώνοντας τα ζωικά προϊόντα στην καθημερινή διατροφή σου, χωρίς να τα εξαλείψεις. Για να μην επαναλαμβάνεσαι με τις ίδιες βαρετές σαλάτες, άνοιξε βιβλία και περιοδικά μαγειρικής ή πέρνα χρόνο αναζητώντας χορτοφαγικές συνταγές στο internet με εποχιακά υλικά, που θα σε εμπνεύσουν. Πειραματίσου με συνδυασμούς γεύσεων και μπαχαρικών, που θα σου ανοίξουν την όρεξη. Ενημερώσου για το πώς μπορείς -με λίγη φαντασία- να αξιοποιήσεις υπολείμματα τροφών που θα πέταγες, σε νόστιμες συνταγές.  

6. Ό,τι δεν μπορείς πλέον να καταναλώσεις, κομποστοποίησέ το 

Μην σε φοβίζει η κομποστοποίησηΠλέον γίνεται εύκολα και απλά στο σπίτι κι από την στιγμή που θα την υιοθετήσεις, θα σου γίνει απαραίτητη συνήθεια. Πέρα από την σημαντική συμβολή που έχει ενάντια στη μαζική σπατάλη τροφίμων, με την κομποστοποίηση τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα επιστρέφουν στη γη και μετατρέπονται σε πολύτιμα συστατικά για την συνέχιση της ζωής των φυτών.  

Όπως καταλαβαίνεις δεν χρειάζεται να αλλάξεις δραματικά τον τρόπο ζωής σου, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά σου αλλά και της οικογένειάς σου. Το να αλλάζεις συνήθειες δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεβολεύεσαι εντελώς και να νιώθεις στέρηση. Σημαίνει να αισθάνεσαι ότι μέρα με την μέρα, οι επιλογές σου σε ότι έχει να κάνει με το φαγητό, έχουν σημασία και ότι σε μικρή αλλά σημαντική κλίμακα, ενισχύουν το καλό του πλανήτη

Bookmarks

Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο πώς ψωνίζουμε, πώς μαγειρεύουμε αλλά και τι τρώμε, τότε αλυσιδωτά θα κάνουμε τη διαφορά.