Menu
Generic filters
Exact matches only

Συμβουλές Προετοιμασίας Γιορτινού Γεύματος – Για πιο ξεκούραστες και ξέγνοιαστες γιορτές!

Γράφει η Ελένη Βονισάκου, Food Blogger, Τhe Foodie Corner 


Η καλή οργάνωση μπορεί να μετατρέψει το μαγείρεμα από μια αγχωτική δουλειά σε χαλαρή και απολαυστική εμπειρία. Γι’ αυτό λοιπόν θα δούμε μερικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη κατά τη διάρκεια των γιορτών. 

1) Το πρώτο μας βήμα είναι να σκεφτούμε το μενού. Όσο νωρίτερα αποφασίσουμε τι θα φτιάξουμε, τόσο το καλύτερο. Προσοχή, τώρα δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς. Διαλέγουμε φαγητά που έχουμε ξαναφτιάξει για να αποφύγουμε ρίσκο και άγχος. Προσέχουμε επίσης να μην παρασυρθούμε και επιλέξουμε υπερβολικά πολλά πιάτα – δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε φαγητό! 

Τι να σκεφτούμε όσο σχεδιάζουμε το μενού: 

  • Τις διατροφικές προτιμήσεις των καλεσμένων μας. Ρωτάμε από πριν αν υπάρχουν αλλεργίες ή θέματα υγείας, αν κάποιος είναι χορτοφάγος ή vegan κλπ. 
  • Το ενδεχόμενο να εντάξουμε στο μενού πιάτα που γίνονται μια – δυο ημέρες πριν. Για παράδειγμα οι σούπες είναι πάντα νοστιμότερες τη δεύτερη μέρα, άρα είναι καλή επιλογή για ορεκτικό. 
  • Την πιθανότητα να εντάξουμε πιάτο με κάποιο έτοιμο προϊόν ακόμα και αν δεν το συνηθίζουμε. Για παράδειγμα ένα καλής ποιότητας χούμους μπορεί να γίνει χωρίς κόπο ένα εντυπωσιακό ορεκτικό αν το στολίσουμε με σπόρους και ξηρούς καρπούς. 
  • Τις δυνατότητες των οικοσκευών μας και το χώρο που διαθέτουμε. Αν έχουμε ένα μικρό φουρνάκι μάλλον δεν μπορούμε να φτιάξουμε και γαλοπούλα και παστίτσιο και τυρόπιτα! Διατηρούμε ισορροπία μεταξύ πιάτων φούρνου, πιάτων που μαγειρεύονται στην εστία και πιάτων που δεν θέλουν μαγείρεμα. Τα τελευταία είναι ιδιαίτερα βολικά, οπότε κοιτάμε να έχουμε αρκετά σα συνοδευτικά ή ορεκτικά.  

2) Όταν καταλήξουμε στο μενού το καταγράφουμε και αποφεύγουμε να κάνουμε αλλαγές.  

3) Μελετάμε τις συνταγές και τις «σπάμε» σε βήματα που μπορούν να γίνουν εκ των προτέρων. Για παράδειγμα, μια πράσινη σαλάτα δεν μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη, μπορούν όμως να πλυθούν τα μαρούλια, να κοπεί το κρεμμυδάκι, να φτιαχτεί το dressing και να αποθηκευτούν όλα στο ψυγείο σε ξεχωριστά δοχεία.  

Μερικά ακόμα παραδείγματα του τι μπορούμε να ετοιμάσουμε εκ των προτέρων: 

  • Κέικ/Βασιλόπιτα: Ζύγισμα υλικών και αποθήκευση σε μικρά δοχεία (σημειώνουμε στα δοχεία το περιεχόμενο!) 
  • Τσίζκεϊκ: Παρασκευή βάσης και γέμισης ξεχωριστά μια μέρα πρινκαι «συναρμολόγηση» ανήμερα της γιορτής. 
  • Παστίτσιο: Σάλτσα κιμά δυο μέρες πρινμπεσαμέλ και ζυμαρικά μια μέρα πριν (ραντίζουμε τα ζυμαρικά με ελάχιστο λάδι να μην κολλήσουν). Συναρμολόγηση και ψήσιμο ανήμερα. 
  • Πίτα: Παρασκευή πίτας (με φρέσκια ζύμη) αρκετές μέρες πριν και τοποθέτησή της στην κατάψυξηΨήσιμο ανήμερα χωρίς απόψυξη. 
  • Λαχανικά: Πλύσιμο, καθάρισμα, ψιλοκόψιμο μια μέρα πριν. Τις πατάτες τις καθαρίζουμε και τις φυλάμε καλυμμένες με νερό στο ψυγείο. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα πλένουμε, τα αφήνουμε να στεγνώσουν όσο γίνεται και τα αποθηκεύουμε σε στρώσεις με μερικά κομμάτια χαρτί κουζίνας σε αεροστεγές δοχείο (το χαρτί απορροφά την υγρασία) 
  • Σαλάτες: με δημητριακά (πχ πλιγούρι) ή πατατοσαλάτες ή dips μια μέρα πριν να δέσουν οι γεύσεις. 
  • Καναπεδάκια: Παρασκευή γέμισης (πχ τονοσαλάτα/κοτοσαλάτα/αυγοσαλάτα) μια μέρα πριν. Συναρμολόγηση ανήμερα. 

4) Αφού δούμε τα βήματα των συνταγών, βγάζουμε ένα πρόγραμμα που καλύπτει τις ημέρες πριν το τραπέζι.  

5) Φτιάχνουμε λίστα με τα είδη και τις ποσότητες που χρειαζόμαστε για όλα τα πιάτα και κάνουμε τις αγορές μας όσο το δυνατό νωρίτερα.  

6) Ξεκινάμε την προετοιμασία μας αφήνοντας όσο γίνεται λιγότερες δουλειές για την ημέρα του τραπεζιού! 

Λίγα ακόμα tips για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη 

  • Στρώνουμε το τραπέζι από την προηγούμενη, ειδικά αν κάνουμε ιδιαίτερο στολισμό. 
  • Αν κάποιος προσφερθεί να φέρει ένα πιάτο, δεχόμαστε. Αναφέρουμε μάλιστα και τι θα μας βοηθήσει περισσότερο, πχ ορεκτικό ή γλυκό, και την ποσότητα που χρειάζεται 
  • Αναθέτουμε σε κάποιον καλεσμένο να φέρει τα ποτά παγωμένα. Ο χώρος στο ψυγείο μας θα είναι περιορισμένος, οπότε έτσι θα γλιτώσουμε έναν πονοκέφαλο!  

Οι γιορτές πολλές φορές φέρνουν άγχος και κούραση στους οικοδεσπότες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο σκοπός ενός τραπεζιού είναι πρωτίστως να περάσουμε όλοι όμορφα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Φυσικά θέλουμε να προσφέρουμε τα καλύτερα στους επισκέπτες μας, και μπορούμε να το πετύχουμε με καλή οργάνωση. Το σημαντικότερο όμως είναι να προσφέρουμε χαλαρές, όμορφες στιγμές και τη δική μας παρουσία. 

Bookmarks

Οργανώνουμε με λεπτομέρεια την προετοιμασία του γιορτινού μας γεύματος, για να απολαύσουμε τις χαρούμενες αυτές ημέρες μαζί με τους αγαπημένους μας και όχι στην κουζίνα.