Η διατροφή σου είναι δική σου υπόθεση. Δε θα ήθελες όμως τη νέα χρονιά να δώσεις μια ευκαιρία στο σώμα σου και στον οργανισμό σου να πάρει μια ανάσα από την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης;
Η περίοδος των γιορτών και όλος αυτός ο εγκλεισμός μας στο σπίτι, μας έκανε λίγο πιο επιρρεπείς σε τσιμπολογήματα και μείωσε αισθητά τις δραστηριότητες μας.
#GiaOtiTheleisNaEisai ξεκίνα από απλά πράγματα που μπορείς να αλλάξεις στις καθημερινές διατροφικές σου συνήθειες. Σαφώς και δεν είναι εύκολη υπόθεση να κόψεις τη ζάχαρη από την διατροφή σου, άλλωστε βρίσκεται «κρυμμένη» σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι να τη μειώσεις ή και να την αντικαταστήσεις με φυσικά γλυκαντικά.
Με την ΑΒ Βασιλόπουλος τη νέα χρονιά δοκιμάζουμε νέες γεύσεις, νέες συνταγές και βλέπουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με μια άλλη «ματιά», διαφορετική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει.
Μπορείς λοιπόν να απολαύσεις το αγαπημένο σου κέικ ή τα αγαπημένα σου μπισκότα στην πιο υγιεινή εκδοχή τους. Πώς θα γίνει αυτό; Ξεκινώντας με το να αντικαταστήσεις βασικά υλικά της συνταγής με φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, που σου προσφέρει καθημερινά η ΑΒ, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την επεξεργασμένη ζάχαρη.
Αντικατέστησε, για παράδειγμα, στη συνταγή σου ένα αβγό με μισή ώριμη πολτοποιημένη μπανάνα και ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ. Φτιάξε έναν απλό πουρέ μήλου, πρόσθεσέ τον στη συνταγή σου και αφαίρεσε ένα αβγό. Με τέσσερα κουτάλια της σούπας πουρέ μήλου αντικαθιστάς ένα αβγό από τη συνταγή σου. Μην ξεχνάς πώς όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα σου, τόσο λιγότερη ζάχαρη θα χρειαστεί να προσθέσεις στη συνταγή.
Μπορείς επίσης, να αντικαταστήσεις το βούτυρο στις ζύμες για κέικ, μπράουνις ή μπισκότα με αβοκάντο, πουρέ γλυκοπατάτας, πουρέ μήλου ή πουρέ κολοκύθας. Έτσι προσθέτεις στη συνταγή σου καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και επιπλέον γλυκιά γεύση.
Αν όμως ανήκεις σε αυτούς που δεν μπορούν να αποχωριστούν εύκολα τη γλυκιά επίγευση της ζάχαρης, προτίμησε το σιρόπι αγαύης στη θέση της επεξεργασμένης ζάχαρης , το σιρόπι σφενδάμου ή και το μέλι αν δεν ακολουθείς vegan διατροφή.
Θα σου προτείνω επίσης, να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με χαρουπόμελο ή πιτιμέζι. Η γεύση του χαρουπόμελου θυμίζει κακάο, είναι εξαιρετικά θρεπτικό, διαθέτει περισσότερο ασβέστιο ακόμη και από το γάλα και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνες. Από την άλλη, το πιτιμέζι είναι και αυτό ένα φυσικό γλυκαντικό που δεν περιέχει συντηρητικά και χρωστικές και μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στα ροφήματα αλλά και στη ζαχαροπλαστική.
Αν τώρα προτιμάς τη ζάχαρη σε στερεά μορφή, δοκίμασε τη ζάχαρη καρύδας, η οποία δίνει στα γλυκά σου μια ελαφρώς καραμελένια γεύση και αποτελεί και αυτή μια εναλλακτική φυσική μορφή ζάχαρης. Πρόσφατα δοκίμασα και τη ζάχαρη από χουρμά, η οποία μάλιστα διατηρεί την ίδια διατροφική αξία των ολόκληρων χουρμάδων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ροφήματα, όσο και σε γλυκές παρασκευές.
Μην ξεχνάς όμως πως, σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση φυσικών γλυκαντικών, όπως των παραπάνω, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Επιπλέον, ένας έξυπνος και φυσικός τρόπος για να μειώσεις τη ζάχαρη στο κέικ, στα μπισκότα ή στις μπάρες σου είναι να προσθέσεις στη ζύμη χουρμάδες, σταφίδες, βερίκοκα αποξηραμένα ή ακόμη και δαμάσκηνα, τα όποια θα προσθέσουν έξτρα γεύση αλλά και γλύκα στη συνταγή σου.
Τέλος, πρόσθεσε στα γλυκά σου μπαχαρικά και μην παραλείψεις μία πρέζα θαλασσινό αλάτι.
Προσθέτοντας μια πολύ μικρή ποσότητα θαλασσινό αλάτι στο γλυκό σου, αναδεικνύεται η γλυκύτητα και τονίζονται οι γεύσεις. Προσοχή βέβαια να μη το παρακάνεις και το γλυκό σου γίνει αλμυρό!
Επειδή λοιπόν πάντα υπάρχει όρεξη για γλυκό, προμηθεύτηκα τις αγαπημένες μου γλυκοπατάτες από την ΑΒ, τις οποίες χρησιμοποιώ τόσο σε αλμυρές, όσο και σε γλυκές παρασκευές και ετοίμασα με αυτές μία βελούδινη σοκολατένια μους.
Η σοκολατένια αυτή μους είναι πλούσια σε γεύση, γλυκιά όσο πρέπει και δεν περιέχει καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη.
Έχεις 4 επιλογές για να ετοιμάσεις τον πουρέ γλυκοπατάτας:
- Να βράσεις τις γλυκοπατάτες.
- Να τις μαγειρέψεις στον ατμό.
- Να τις ψήσεις στον φούρνο μικροκυμάτων, μέχρι να μαλακώσουν.
- Να τις ψήσεις στον ηλεκτρικό φούρνο. Αυτή είναι και η πιο χρονοβόρα διαδικασία. Θέλω να λάβεις υπόψη σου όμως πως, σε αυτήν την περίπτωση, η γεύση της γλυκοπατάτας στη μους θα είναι πιο έντονη και όχι τόσο διακριτική, όσο στις τρείς πιο πάνω περιπτώσεις.
Τέλος, σου συνιστώ να μην παραλήψεις την προσθήκη του θαλασσινού αλατιού. Παρόλο που η ποσότητα του είναι πολύ μικρή, εξισορροπεί τη γλυκύτητα, ενισχύει τις γεύσεις και αναδεικνύει τη βαθιά γεύση της σοκολάτας.
Μους σοκολάτας με γλυκοπατάτα
Υλικά για 4 με 5 μερίδες
- 2 γλυκοπατάτες μεγάλου μεγέθους, θα χρειαστείς περίπου 450g πουρέ
- 50g κακάο
- 8 χουρμάδες (medjool dates)
- 160ml γάλα αμυγδάλου ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα της επιλογής σου
- 1 κ/γ εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ/σ σιρόπι σφενδάμου-αγαύης ή μέλι
- Μια πρέζα AB ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ
Toppings για να σερβίρουμε τη σοκολατένια μους
- Μύρτιλα & βατόμουρα
- Κακάο & κομμάτια μαύρης σοκολάτας
- Σαντιγί (μπορείτε να της προσθέσετε ελάχιστο μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου)
Εκτέλεση
- Για τη συγκεκριμένη συνταγή επέλεξα να μαγειρέψω τις γλυκοπατάτες μου στον ατμό. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε κομμάτια και τις μαγειρεύουμε σύμφωνα με τη λειτουργία του ατμομάγειρα μας.
- Αφού κρυώσουν, τις ρίχνουμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα δυνατό multi.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ωραία μους. Αν είναι αρκετά σφιχτή προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη. Αν τη θέλουμε πιο γλυκιά, προσθέτουμε επιπλέον χουρμάδες ή λίγο από το γλυκαντικό της επιλογής μας.
- Αδειάζουμε τη μους στα ποτηράκια μας και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. Σερβίρουμε τη μους γλυκοπατάτας με το topping της επιλογής μας.
Extra tip: Αν οι χουρμάδες δεν είναι αρκετά μαλακοί, τους μουλιάζουμε για 10 με 15’ σε ζεστό νερό, αφού έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια. Στη συνέχεια, στους στραγγίζουμε και τους προσθέτουμε στη συνταγή μας.
Να τολμάς να παίζεις με τα υλικά, να πειραματίζεσαι στην κουζίνα και να προσαρμόζεις τη κάθε συνταγή στις δικές σου γευστικές επιλογές!