Menu
Generic filters
Exact matches only

Άκουσες κάπου πρόσφατα ότι υπάρχουν vegan κρασιά; Αλήθεια είναι!

Αν και μοιάζει περίεργο ότι δεν είναι όλα τα κρασιά κατάλληλα για vegans, εκείνα που είναι, πρέπει να τα δοκιμάσεις ό,τι κι αν τρως.

Το γεγονός πως η πρώτη ύλη ενός κρασιού είναι το σταφύλι είναι κάτι που το γνωρίζεις ήδη. Αυτό όμως που δεν ήταν ευρέως γνωστό μέχρι να αρχίσει να διαδίδεται ο vegan τρόπος διατροφής και ζωής είναι ότι τα περισσότερα κρασιά δεν είναι vegan. Περίεργο;

Μιας και ούτε εγώ το γνώριζα και απορούσα τι μπορεί να κάνει ένα κρασί μη vegan άρχισα να το ψάχνω. Ο γενικός κανόνας είναι πως «ένα κρασί είναι vegan όταν για την παραγωγή του δεν έχει χρησιμοποιηθεί κανένα ζωικό προϊόν». «Μα γιατί να χρησιμοποιηθούν ζωικά στοιχεία στο κρασί;» θα αναρωτηθείς και θα έχεις δίκιο. Οι λόγοι είναι δύο:

Πότε το κρασί παύει να είναι vegan;

Διαβάζοντας σχετικά με το κρασί ανακάλυψα ότι παλαιότερα ήταν αρκετοί εκείνοι οι οινοπαραγωγοί που χρησιμοποιούσαν ζώα κατά τη διάρκεια της αμπελουργίας, για τις εργασίες στο χωράφι. Πλέον είναι ελάχιστοι αλλά όσα εμφιαλώνουν δεν μπορούν να θεωρηθούν vegan.

Στις μέρες μας, το αν ένα κρασί είναι κατάλληλο να συνοδεύσει vegan γεύματα κρίνεται κυρίως ένα στάδιο πριν μπει στο μπουκάλι για να φτάσει στα ράφια του σούπερ μάρκετ και έπειτα στα ράφια του ψυγείου σου. Το στάδιο αυτό λέγεται διαύγαση και είναι η διαδικασία κατά την οποία το κρασί καθαρίζει και γίνεται διαυγές αφού αφαιρούνται από αυτό μικροσκοπικά μόρια που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, οι πρωτεΐνες, οι τανίνες, τρυγικά και ιζήματα που θαμπώνουν το χρώμα του.

Το κολλάρισμα είναι μία από τις τεχνικές διαύγασης και σε αυτήν χρησιμοποιούνται οι κόλλες, ζωικά παράγωγα που μπορεί να είναι η αλβουμίνη από το ασπράδι του αυγού, η ζελατίνη (κολλαγόνο από τα οστά, τους τένοντες και το δέρμα ζώων), η ιχθυόκολλα και η καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος). Τα παραπάνω λειτουργούν σαν μαγνήτες που συγκεντρώνουν όσα συστατικά θολώνουν το κρασί και ουσιαστικά επιταχύνουν τη διαδικασία καθαρισμού του. Παρότι αυτά τα ζωικά παράγωγα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το τελευταίο στάδιο της οινοποίησης έπειτα φιλτράρονται και αφαιρούνται, αν το κρασί έχει περάσει κολλάρισμα έχει πάψει να είναι vegan.

Όχι απλά υπάρχουν vegan κρασιά, αλλά είναι και εκλεκτά…

Ευτυχώς έχουν αυξηθεί οι οινοπαραγωγοί που αφήνουν το κρασί να αυτο-καθαριστεί. Υπάρχουν δηλαδή πλέον κρασιά που παράγονται με φυσικό τρόπο, από βιολογικές καλλιέργειες, κι έτσι γεννιούνται ετικέτες που όχι απλά είναι κατάλληλες για vegans αλλά είναι και εκλεκτές, ενθουσιάζουν και συζητιούνται μεταξύ των οινόφιλων ανεξαρτήτως των διατροφικών τους συνηθειών.

Πλέον μπορείς να βρεις και να απολαύσεις ένα λευκό Chardonnay κρασί με ντελικάτη μύτη, μέτριο σώμα και καλή οξύτητα, ιδανικό για να συνοδεύσεις ελαφριά πιάτα λαχανικών.

Μπορείς να επιλέξεις ένα ροζέ της ποικιλίας Grenache με έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων στη μύτη και έντονο σώμα, ιδανικό για να ταιριάξει με ένα πλατό vegan τυριών που θα βρεις στo τμήμα Armonia στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος.

Ή ένα κόκκινο κρασί της ποικιλίας Cabernet Sauvignon με έντονα αρώματα φρούτων στη μύτη, με βελούδινο σώμα, ιδανικό για να συνοδεύσεις τα ζυμαρικά σου.

Σκέψου ότι οι τρεις αυτές ετικέτες έρχονται από τη βασίλισσα στην παραγωγή κρασιού Γαλλία, είναι όλες τους βιολογικές και κυρίως, πραγματικά απολαυστικές. Όποιος και να είσαι, για ό,τι θες να είσαι, υπάρχει ένα vegan κρασί για να συνοδεύσει τις πιο νόστιμες στιγμές σου.

Bookmarks

Αν και μοιάζει περίεργο ότι δεν είναι όλα τα κρασιά κατάλληλα για vegans, εκείνα που είναι, πρέπει να τα δοκιμάσεις ό,τι κι αν τρως.