Menu
Generic filters
Exact matches only

Zero Waste Tips για το γραφείο

Από την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων iSea


Στην καθημερινότητά μας ο χρόνος που περνάμε στον χώρο εργασίας μας αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας μας 

Το πρόβλημα: 

Περισσότερα από 600 εκατ. πλαστικά μπουκάλια νερού καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, 200 εκατ. πλαστικά ποτήρια καφέ και περίπου 900 εκατ. καλαμάκια (Seas at Risk, 2018). 

 

Ας δούμε μερικές προτάσεις για να μειώσεις τα απορρίμματά σου στο γραφείο: 

 

  1. Καφές και ροφήματα 

Οι λάτρεις του καφέ στην Ελλάδα καταναλώνουν κατά μέσο όρο 510 κούπες καφέ το χρόνο (Ελληνική Ένωση Καφέ, 2018). Αν για κάθε καφέ υπολογίσουμε ένα πλαστικό ποτήρι με το καπάκι του, καλαμάκι ή ακόμη και βάση για τους καφέδες ο όγκος των απορριμμάτων που προκύπτουν είναι εμφανής. 

Τι μπορείς να κάνεις: 

  • Προμηθεύσου το δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι καφέ το οποίο μπορείς να παίρνεις οπουδήποτε, αλλά και να το χρησιμοποιείς όταν κάνεις τον δικό σου καφέ. 
  • Απόφυγε τις καφετιέρες που λειτουργούν με κάψουλες μιας χρήσης, ώστε να επιλέγεις το χύμα καφέ. Το ίδιο ισχύει και για όσους προτιμούν το τσάι. Προτίμησε φύλλα τσαγιού αντί για συσκευασμένα σακουλάκια. 
  • Μια ακόμη εύκολη αλλαγή είναι να χρησιμοποιείς το δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι αντί για το πλαστικό μιας χρήσης, το οποίο και δεν ανακυκλώνεται. 

 

1. Νερό 

Τα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού ανήκουν στα πιο συχνά πλαστικά απορρίμματα. Και για αυτά υπάρχει λύση: 

  • Χρησιμοποίησε το δικό σου μπουκάλι νερού ή θερμός.  
  • Σε περίπτωση που το νερό στο γραφείο δεν είναι πόσιμο εξόπλισε τον εργασιακό σου χώρο με φίλτρο βρύσης καταργώντας την αγορά εμφιαλωμένου νερού.  
  • Αν υπάρχουν ψύκτες, μπορείς να γεμίζεις από εκεί το μπουκάλι σου καταργώντας τα ποτήρια μιας χρήσης. 

 

2. Φαγητό στη δουλειά 

Σημαντικός όγκος απορριμμάτων προκύπτει επίσης από την κατανάλωση φαγητού στη δουλειά, όπου σίγουρα ο πιο εύκολος τρόπος είναι είτε τα συσκευασμένα σνακ, είτε η παραγγελία από κάποιο εστιατόριο.  

Για τη χώρα μας έχουν υπολογιστεί ετησίως περίπου 37 εκατ. πλαστικές συσκευασίες εστιατορίων που καταλήγουν στα σκουπίδια (Seas at Risk, 2018). 

  • Η λύση είναι να έχεις μαζί σου το δικό σου τάπερ. Μπορείς να ζητήσεις από το εστιατόριο που παραγγέλνεις να βάλει το φαγητό σου στο δικό σου δοχείο, ώστε να αποφύγεις το πλαστικό! 
  • Αρνήσου τα μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης! Μπορείς να έχεις τα δικά σου και στη δουλειά. 

 

3. Γραφική ύλη 

Το πρόβλημα: 

Για την παραγωγή χαρτιού χρειάζεται διπλάσια ενέργεια από ότι απαιτείτε για την παραγωγή πλαστικού, ενώ παράλληλα περισσότερο από το 40% των δέντρων κόβονται για αυτό τον σκοπό (IJERT, 2015). 

Λύση στο γραφείο αποτελεί η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ. 

Σίγουρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογίαώστε να μειώσουμε τη σπατάλη χαρτιού στη δουλειά. 

  • Τα ραντεβού, οι συναντήσεις και υποχρεώσεις μας μπορούν να καταγράφονται στο ημερολόγιο του κινητού ή του υπολογιστή μας. 
  • Χρησιμοποίησε όσο το δυνατό λιγότερο χαρτί εκτύπωσης. Χιλιάδες κομμάτια πεταμένου χαρτιού τον χρόνο αντιστοιχούν σε κάθε εργαζόμενο μόνο από τις εκτυπώσεις του. 
  • Απόφυγε τον τεμαχισμό του χαρτιού, ώστε να μπορεί να ανακυκλωθεί 
  • Επίλεξε χρωματιστά μολύβια αντί για χρωματιστούς μαρκαδόρους. Τα μολύβια κατασκευάζονται από ξύλο σε αντίθεση με τους πλαστικούς μαρκαδόρους, ενώ παράλληλα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. 
  • Επίλεξε συνδετήρες για τη συρραφή των αρχείων σου, που είναι πολλαπλών χρήσεων, αντί για το συρραπτικό του οποίου τα σύρματα είναι μιας χρήσης. 

Μην ξεχνάς ότι οι αλλαγές της καθημερινότητάς σου θα εμπνεύσουν τους συναδέρφους σου να δράσουν κι αυτοί ενσυνείδητα απέναντι στο περιβάλλονΈτσι όχι μόνο συμβάλλεις στην προστασία του, αλλά διαδίδεις και το μήνυμα! 

Bookmarks

Απλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε εύκολα να μειώσουμε τα απορρίμματά μας στον χώρο εργασίας μας.