Ήξερες ότι κάθε χρόνο, το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τρόφιμα δηλαδή, χάνεται ή σπαταλάται;
Ήξερες ότι 28% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφής τελικά καταλήγει στα σκουπίδια;
Μπορεί κάτι να έχεις ακούσει για την σπατάλη τροφίμων, αλλά να πιστεύεις ότι δεν σε αφορά. Κι όμως, σε αφορά και μας αφορά όλους. Όλοι μας έχουμε ξεχάσει ένα ψωμί στην ψωμιέρα για μέρες, ένα ταπεράκι στο ψυγείο του γραφείου, έχουμε αγοράσει περισσότερα τρόφιμα από αυτά που χρειαζόμασταν και τελικά έληξαν ή χάλασαν και κατέληξαν στα σκουπίδια.
Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει. Και για να αλλάξει πρέπει για λίγο να ζοριστούμε, να βάλουμε ένα επιπλέον μικρό καθημερινό task στον εαυτό μας και να βάλουμε μία καινούργια συνήθεια στη ζωή μας. Για το πρώτο διάστημα θα είναι λίγο δύσκολο, δεν θα σου πω ψέματα, αλλά στην πορεία το συνηθίζεις και σου γίνεται τρόπος ζωής. Και όταν κάποια στιγμή δούμε αυτούς τους δείκτες να κατεβαίνουν, τότε η αλλαγή αυτή θα αξίζει 100%.
Στις 5/6 είχα την χαρά να παρουσιάσω ένα workshop παρέα με τον ΑΒ Βασιλόπουλο και με το #allazoumesinithies, στο πλαίσιο του EcoFest 2021, με θέμα την μείωση της σπατάλης τροφίμων. Εκεί είδαμε ιδέες για το πώς θα αξιοποιήσεις τρόφιμα που συνήθως ξεμένουν στο ψυγείο ή το ντουλάπι σου, με πρωτότυπους τρόπους ώστε να κάνεις την αρχή για την μείωση του food waste από την κουζίνα σου. Ελπίζω να σε εμπνεύσουν, να τις εφαρμόσεις και σιγά-σιγά να βρεις τα δικά σου anti–food waste μυστικά.
Όλα γίνονται πέστο!
Μπορεί να λατρεύεις το κλασικό πέστο βασιλικού, αλλά ήξερες ότι μπορείς να κάνεις πέστο σχεδόν τα πάντα; Για αρχή σκέψου ότι γίνονται πέστο όλα τα μυρωδικα (κόλιανδρος, μαϊντανός, άνηθος κτλ) και πολλά από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ. ρόκα ή σπανάκι). Εγώ λατρεύω όμως και τα πέστο από ψητά λαχανικά όπως κολοκύθας, πιπεριάς, παντζαρίου κτλ. Για να φτιάχνεις πάντα ένα διαφορετικό πέστο, άλλαξε απλά το τυρί με οποιοδήποτε της προτίμησης σου: Για τα τυριά μπορείς να παίξεις με τα πάντα, από την κλασική παρμεζάνα και τα κίτρινα τυριά γενικά, έως λευκά τυριά όπως φέτα και κατσικίσια ή ακόμα και τυριά κρέμα όπως κατίκι και μασκαρπόνε. Για να αντικαταστήσεις το κουκουνάρι παίξει με κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκι Αιγίνης κτλ αλλά και με σπόρους όπως ο κολοκυθόσπορος ή ο ηλιόσπορος.
Μην ξεχνάς ότι το πέστο δεν πάει μόνο στις μακαρονάδες, αλλά και στα σάντουιτς και τις σαλάτες σου!
Τα άδεια βάζα κάνουν τα καλύτερα dressing!
Δεν ξέρω για σένα αλλά τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου και του ντουλαπιού μου είναι μόνιμα γεμάτα με μισοάδεια βαζάκια από διάφορες σάλτσες, μαρμελάδες, βούτυρα ξηρών καρπών και ταχίνια. Μία κουταλιά μουστάρδα στο ψυγείο, λίγο ταχίνι στο ντουλάπι και κάθε φορά τα ξεχνάω, αγοράζω καινούρια και κάποιο βαζάκι καταλήγει στα σκουπίδια πριν την ώρα του. Ξέχασε τα αυτά!
Αν έχει μείνει ένα κουταλάκι από κάποιο condiment μέσα στο βαζάκι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, ξύδι, μέλι, αλατοπίπερο, τριμμένο σκόρδο κλπ ανακατεύουμε με κουταλάκι ή κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε καλά. Έτσι αξιοποιούμε και τα υπολείμματα τροφίμου και επαναχρησιμοποιούμε τη συσκευασία για μεταφορά του dressing (π.χ. στο γραφείο μας για να μην πανιάσει η σαλάτα).
Στις σαλάτες από κοτσάνια λέμε ναι!
Αν λατρεύεις τις τραγανές coleslaw τότε αυτό το tip είναι για σενα. Από κοτσάνια μπρόκολου, κουνουπιδιού ή ό,τι λαχανικό/φρούτο λαχανικού δεν ξέρουμε που να χρησιμοποιήσουμε, αυτού του είδους οι τριμμένες σαλάτες μπορούν -πέρα από το λάχανο, καρότο- να γίνουν με διαφορετικά τραγανά λαχανικά ή μέρη τους. Εκτός από τριμμένα κοτσάνια μπρόκολου ή κουνουπιδιού, μπορούμε να βάλουμε στη σαλάτα μας ένα ωμό παντζάρι που μας ξέμεινε ή ένα πράσινο μήλο αρκετά ξινό για να το φάμε ως σνακ. Το καλό με αυτές τις δροσιστικές σαλάτες είναι ότι δεν πανιάζουν εύκολα, “μαρινάρονται” με το dressing τους και είναι ιδανικές για τα τραπέζια μας ή το ταπεράκι.
Αλλάζουμε συνήθειες μαζί ξεκινώντας από τα απλά. Για όλα όσα νοιάζεσαι, μπορείς να συμβάλλεις κι εσύ στο να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. I promise.