Μπορεί να το αντιμετωπίζεις σαν αναπόφευκτη αγγαρεία ή την πιο δημιουργική, θεραπευτική στιγμή της μέρας, πάντως ένα είναι σίγουρο: το καθημερινό μαγείρεμα είναι μια συνθήκη που προστατεύει το πορτοφόλι και την διατροφή σου. Ήξερες όμως ότι με τον τρόπο που μαγειρεύεις μπορείς να μειώσεις την σπατάλη τροφίμων του σπιτιού σου και επομένως να συμβάλεις θετικά στην προστασία του πλανήτη;
Δεν έχει σημασία που ό,τι κάνεις είναι σε μικρή κλίμακα αφού στο τέλος της μέρας -για όλα όσα νοιάζεσαι- είσαι ένας από τους πολλούς/ές που αλλάζοντας συνήθειες, κάνουν τη διαφορά. Χρειάζεσαι ιδέες; Ιδού μερικά απλά και πολύ αποτελεσματικά tips που μπορείς να εφαρμόσεις -σήμερα κιόλας- στην κουζίνα σου, για να δεις πόσα λιγότερα τρόφιμα θα αναγκαστείς να πετάς από εδώ και στο εξής.
- Ακόμα και τις μέρες που μαγειρεύεις βιαστικά, φρόντισε να τηρείς τους κανόνες σωστής φύλαξης των τροφίμων για να διατηρούνται σωστά. Μην αφήνεις ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου ή της κατάψυξης μέχρι “να φέρεις κάτι”, σφάλιζε σωστά τα βαζάκια που άνοιξες και καθάριζέ τα σχολαστικά πριν τα βάλεις στη θέση τους. Αν εφαρμόζεις ήδη το σύστημα FIFO σε ντουλάπια και ψυγείο, όλα τα παραπάνω θα γίνονται δίχως κόπο.
- Αν σου περισσέψει κάτι λίγο από τα υλικά σου, κάλυψέ το καλά και βάλτο στην κατάψυξη με αναγραφόμενη ημερομηνία: 1 κουταλιά πελτέ, μισή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, λίγες σκελίδες τριμμένο σκόρδο ή φρέσκο τζίντζερ κ.ο.κ. Έτσι μπορείς μελλοντικά να τα χρησιμοποιήσεις κατευθείαν από την κατάψυξη στην κατσαρόλα.
- Μην πετάξεις το νερό στο οποίο έβρασες λαχανικά: χρησιμοποίησέ το σαν ελαφρύ αρωματικό ζωμό στον οποίο μπορείς να βράσεις ζυμαρικά, ρύζι, κινόα, πλιγούρι και ό,τι άλλο βρεις και σε εμπνεύσει στα ράφια του κοντινότερου καταστήματος ΑΒ Βασιλόπουλος.
- Δεν τρώμε μόνο τα μπουκετάκια από το μπρόκολο και το κουνουπίδι, αλλά και τα κοτσάνια τους: τρίψτα σε δροσιστικές coleslaw ή ψήστα μαζί με άλλες ρίζες στον φούρνο: όσα δεν φαγωθούν, φύλα τα στο ψυγείο για να τα βάλεις στο σάντουιτς της επόμενης.
- Αν ετοιμάζεις κάποιο πιάτο με βάση τις πατάτες, πριν τις ξεφλουδίσεις φρόντισε να τις ξεπλύνεις πολύ καλά και να τις τρίψεις με σφουγγαράκι για να απομακρύνεις τυχόν χώματα. Σου εγγυώμαι ότι οι ταπεινές πατατόφλουδες κάνουν τα πιο τραγανά, εθιστικά chips!
- Πάντα σου περισσεύει λίγο φύλλο κρούστας στις άκρες του ταψιού και το κόβεις: μην το πετάξεις! Πασπάλισε τα κομμάτια φύλλου με λάδι, αλατοπίπερο και ξερά μυρωδικά για αλμυρό σνακ ή λάδι, ζάχαρη και κανέλα για γλυκό: έπειτα ψήστα στο φούρνο μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά.
- Το ματσάκι φρέσκων μυρωδικών που περίσσεψε; Φύλαξέ το σωστά ή αξιοποίησέ το άμεσα σε πέστο που θα φαγωθεί λίγες μέρες μετά.
- Ακόμα κι αν μαγειρεύεις για μία ή το πολύ δύο μερίδες, βράσε όλο το πακέτο ζυμαρικών και πλάναρε μια χορταστική μακαρονοσαλάτα για την επόμενη ή την παραεπόμενη.
- Η συνταγή σου λέει να σοτάρεις μόνο μισή πιπεριά; Κόψε την υπόλοιπη σε λωρίδες ή καρεδάκι και φύλαξέ την αεροστεγώς μαζί με άλλα κομμένα λαχανικά, σε γυάλινα δοχεία τροφίμων που θα προμηθευτείς στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος ή στο AB Eshop. Έτσι θα διατηρηθούν στο ψυγείο έτοιμα προς χρήση για τα μαγειρέματα των επόμενων ημερών και θα σε διευκολύνουν σημαντικά μετά από μια κουραστική μέρα!
Όπως βλέπεις, δεν είναι δα δύσκολο να μαγειρεύεις έχοντας στο νου να εκμεταλλευτείς το καθετί. Ελάχιστη οργάνωση θέλει και στο τέλος της μέρας θα έχεις να απολαμβάνεις ποιοτικό σπιτικό φαγητό για λιγότερα και παράλληλα θα βοηθάς και τον πλανήτη!