Menu
Generic filters
Exact matches only

Zero waste στην καθημερινότητα, Zero waste και στη διατροφή μας!

Από την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων, iSea


Αφορά το Zero waste και τη διατροφή μας; Πώς και πόσο μπορούν οι διατροφικές μας συνήθειες να επηρεάσουν το περιβάλλον; Το καθημερινό μας τραπέζι συμβάλει στην ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής;

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι το 1/3 του παραγόμενου φαγητού, δηλαδή περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής αξίας ενός τρισεκατομμυρίου, καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων των καταναλωτών και των εμπόρων.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία τροφίμων. Τομάτες και μπανάνες τον χειμώνα, μπρόκολο και λάχανο το καλοκαίρι. Τρόφιμα που καλλιεργούνται στην άλλη άκρη του πλανήτη και μπορούμε καθημερινά να τα έχουμε στο πιάτο μας…Με ποιο κόστος όμως; Η καλλιέργεια μόνη της ευθύνεται για περίπου 13% των εκπομπών αερίων που σχετίζονται με την ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου (ΚΑΠΕ, 2016), ενώ ο κλάδος των μεταφορών που αφορά στη μεταφορά τροφίμων συμβάλλει με επιπλέον 14,3%, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού τροφίμων (FAO, 2011).

Tι μπορούμε όμως να κάνουμε…

  1. Καταναλώνουμε τοπικά προϊόντα μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα της διατροφής μας
  2. Επιλέγουμε τοπικούς παραγωγούς και προϊόντα που παράγονται με σεβασμό προς το περιβάλλον, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και υπερκατανάλωση νερού
  3. Αποφεύγουμε την κατανάλωση προϊόντων εκτός εποχής
  4. Φροντίζουμε να μαγειρεύουμε τις ποσότητες φαγητού που χρειαζόμαστε και δεν πετάμε φαγητό

Σεβόμαστε τους παραγωγούς, το περιβάλλον και τελικά τον εαυτό μας, κάνουμε ορθές επιλογές και συμβάλλουμε μέσω της καθημερινότητά μας στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Γύρω από αυτό το ζήτημα δραστηριοποιούνται τα κινήματα του food και του ΚΜ0, δύο πρωτοβουλίες λιγότερο διαδεδομένες στη χώρα μας, αλλά με ιδιαίτερη σημασία για την υιοθέτηση μιας Zero waste λογικής στη διατροφή μας.

Στόχος του Slow Food είναι η «διάσωση» της τοπικής κουζίνας κάθε περιοχής, τόσο για τη διατήρηση της γεύσης, όσο και της παράδοσης. Παράλληλα, προάγεται ο σεβασμός στο περιβάλλον μέσα από την κατανάλωση εποχικών και φρέσκων προϊόντων και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς τα προϊόντα αυτά προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς που χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους.

Το κίνημα Slow Food υποστηρίζεται οργανωμένα από εστιατόρια και μάγειρες στο πλαίσιο του KM0. Οι υποστηρικτές του επιλέγουν τοπικά οργανικά προϊόντα χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως προϊόντα που δεν προέρχονται από μακρινές αποστάσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αλιεύματα επιτρεπόμενου μεγέθους με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Παίρνοντας παράδειγμα από τα παραπάνω κινήματα μπορούμε να υιοθετήσουμε περιβαλλοντικά υπεύθυνες διατροφικές συνήθειες, ικανοποιώντας παράλληλα τις γευστικές μας απαιτήσεις και στηρίζοντας παραδοσιακές τοπικές κοινότητες!

Bookmarks

Οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν εκτός από το σώμα μας και το περιβάλλον. Με μικρές τροποποιήσεις στις επιλογές μας, μπορούμε να αποκτήσουμε μία πιο οικολογική στάση και στη διατροφή μας.