Menu
Generic filters
Exact matches only

Σε αυτή την ενότητα μπορείς να βρεις ειδικές διατροφικές συμβουλές  για συγκεκριμένες ομάδες, όπως εγκυμονούσες, για την παιδική ηλικία ή την άθληση, αλλά και για τυχόν νοσήματα, όπως ο διαβήτης ή η ανεπάρκεια βιταμινών.   

Οι οδηγίες μπορούν να σε κατευθύνουν για τις καθημερινές διατροφικές σου επιλογές και σε συνδυασμό με το προσωποποιημένο πρόγραμμα διατροφής σου, μπορούν να σου δώσουν πιο ολοκληρωμένες διατροφικές πληροφορίες 

Μην ξεχνάς, όμως, ότι η συμβουλή του επαγγελματία υγείας (διαιτολόγου ή γιατρού) για εξειδικευμένες συμβουλές είναι απαραίτητη, ειδικότερα σε κλινικές περιπτώσεις.   

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μία χρόνια πάθηση. Για την σωστή ρύθμιση του σακχάρου συνιστάται προσοχή στην ποσότητα και την ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται καθημερινά. Οι υδατάνθρακες περιέχονται στα περισσότερα τρόφιμα, αλλά σε μεγάλη ποσότητα βρίσκονται στο αλεύρι και τα παράγωγά του (π.χ. ψωμί κ.τ.λ.), στις πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα φρούτα, την ζάχαρη κ.α. Σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται η κατάργηση των τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες από το διαιτολόγιο του ασθενούς, παρά μόνο η φειδωλή λήψη αυτών.

Επιπλέον, ο πρώτος στόχος των ασθενών πρέπει να είναι η απώλεια βάρους αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Κάποιοι βασικοί κανόνες:

  • Το σύνολο των υδατανθράκων να αποτελεί το 40-45% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται ημερησίως.
  • Η μία μέρα με την άλλη να μη διαφέρουν ως προς την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται.
  • Οι υδατάνθρακες να λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες σε όλη τη διάρκεια της μέρας και όχι μαζεμένοι σε ένα γεύμα.
  • Η λήψη απλών σακχάρων (π.χ. ζάχαρη, μέλι κ.τ.λ.) και να προτιμώνται σύνθετοι υδατάνθρακες (π.χ. προϊόντα ολικές άλεσης).
  • Να προτιμώνται τα γλυκαντικά (π.χ. καθαρή στέβια) έναντι της ζάχαρης.
  • Κάθε ασθενής χρήζει εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης ώστε να επιτευχθεί η ρύθμιση του σακχάρου. Πάντα να ακολουθούνται εξατομικευμένες οδηγίες που έχουν δοθεί από θεράποντα ιατρό και εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες και διαιτητικά προγράμματα από επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Αυτές είναι κάποιες γενικές οδηγίες που έχουν συνταχθεί για πληροφοριακούς σκοπούς του χρήστη, απευθύνονται στο ευρύ κοινό και δεν αντικαθιστούν την συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας. Απευθυνθείτε σε ένα γιατρό και ένα διαιτολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση.

Bookmarks

#allazoumesinithies και είμαστε εδώ για να σου δώσουμε τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές με βάση τις δικές σου ανάγκες και προτιμήσεις