Menu
Generic filters
Exact matches only

Μπορούμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις;

Aπό την Βάγια Ζιώγα – Ψυχολόγο


Σε περιόδους έντονου άγχους, υψηλής  πίεσης και αστάθειας, η ανάγκη για έλεγχο γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Μπορούμε όμως να τα ελέγχουμε όλα;

Υπάρχουν όρια στον έλεγχο που μπορεί να ασκεί κάποιος σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως καταστάσεις πολύ μεγαλύτερες και σπουδαιότερες από εμάς, φυσικά φαινόμενα και πολλά άλλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο μόνος τρόπος να ενισχύσει κανείς την αίσθηση του ελέγχου είναι να «απαλλαγεί» για λίγο από τον έλεγχο. Να αποδεχτεί ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει για να αλλάξει η κατάσταση…

Ωστόσο, η αποδοχή αυτή δε σημαίνει εγκατάλειψη.

Όταν δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί κανείς να κάνει για να αλλάξει μια δεδομένη κατάσταση, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ενεργό τρόπο. Μπορεί να ασχοληθεί με τα συναισθήματα που προκύπτουν από την εμπειρία, να αναδιαμορφώσει τις σκέψεις του σχετικά με την κατάσταση και να δραστηριοποιηθεί για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κατάστασης.

Το κλειδί για την ανάπτυξη ενός “υγιούς” επιπέδου ατομικού ελέγχου είναι η κατανόηση των δυνατοτήτων και των ορίων του ελέγχου που έχει το άτομο. Αυτή η αυτογνωσία επιτρέπει στο άτομο να επενδύει χρόνο και ενέργεια σε δράσεις που βρίσκονται στη σφαίρα ελέγχου του και να αποφεύγει τη σπατάλη χρόνου σε δράσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να ελέγξουμε στη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε:

Ελέγχουμε:

  • Την προσωπική μας προστασία και περιορισμό
  • Την τήρηση των κανόνων υγιεινής για τον εαυτό μας και το ενδεχόμενο μετάδοσης από εμάς προς κάποιον άλλον
  • Τη δημιουργική εκμετάλλευση του χρόνου παραμονής στο σπίτι
  • Τη διάθεσή μας, την υπευθυνότητα και την ψυχραιμία μας

 

Είναι πολύ σημαντικό να μην μπερδεύουμε την αίσθηση ελέγχου με την αίσθηση της ελευθερίας. Η ελευθερία μας δε χάνεται επειδή επιλέγουμε να περιορίσουμε το χώρο που κινούμαστε και τους ανθρώπους που συναντάμε για ένα διάστημα. Ακόμα και αν νιώσουμε απώλεια ελέγχου σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούμε να τον επαναφέρουμε προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουμε τη λογική μας στο εδώ και τώρα, ίσως κάνοντας μία δύσκολη διαίρεση με χαρτί και μολύβι. Τέλος, η τήρηση ενός καθημερινού προγράμματος που έχουμε επιλέξει βοηθά στη διατήρηση της αίσθησης του ελέγχου.

Μην ξεχνάτε πως ακόμα και σε όσα δεν ελέγχουμε, μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά με την προσωπική μας δράση για να αντεπεξέλθουμε στη δυσκολία και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της.

Bookmarks

Η αύξηση της αίσθησης ελέγχου είναι ένας από τους πιο συχνούς θεραπευτικούς στόχους των ανθρώπων.